Υπερδιπλασιάστηκαν σήμερα, μετά από ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης, οι εκτιμήσεις για την ποσότητα ραδιενέργειας που έχει εκλυθεί από την πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταϊτσί.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, κατά την περίοδο 11-16 Μαρτίου εκλήθηκαν 770.000 τεραμπεκερέλ (terabecquerels) ραδιενέργειας. Αυτές οι μετρήσεις ξεπερνούν κατά πολύ τα 370.000 τεραμπεκερέλ που είχαν εκτιμηθεί στις αρχές Απριλίου, όταν το δυστύχημα εντάχθηκε στο επίπεδο σοβαρότητας 7, το χειρότερο δυνατό επίπεδο δηλαδή (επιπέδου 7 ήταν και η καταστροφή του Τσερνομπίλ).

Η Υπηρεσία δημοσίευσε επίσης μια εκτίμηση της κατάστασης για τους πυρήνες των αντιδραστήρων 1 με 3. Σύμφωνα λοιπόν με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι πυρήνες των αντιδραστήρων 1 και 2 υπέστησαν γρηγορότερη τήξη απ’ όσο εκτιμούσε προηγουμένως η εταιρεία εκμετάλλευσης της μονάδας, Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

Η κυβέρνηση της χώρας προειδοποίησε επίσης ότι είναι πιθανό να επεκτείνει τη ζώνη αποκλεισμού γύρω από την πυρηνική μονάδα στην περίπτωση που η έκθεση των κατοίκων στην ραδιενεργή ακτινοβολίας υπερβεί τα 20 μιλισίβερτ.