Οικονομία σε καύσιμα κατά 15 έως 25% φιλοδοξεί να κάνει ο δήμος Βέροιας, χάρη στη λειτουργία ενός καινοτόμου συστήματος που θα εγκαταστήσει στα απορριμματοφόρα του και στους κάδους αποκομιδής απορριμμάτων.

Το σύστημα, χρησιμοποιώντας αισθητήρες ζύγισης των κάδων και τεχνολογίες τηλεματικής, θα καταγράφει δεδομένα για τις διαδρομές των απορριμματοφόρων, τα χιλιόμετρα που διανύουν, τα φορτία τους και βέβαια τα καύσιμα με τα οποία εφοδιάζονται.

Τα δεδομένα αυτά θα αποστέλλονται στο κέντρο ελέγχου όπου θα απεικονίζονται σε ψηφιακό χάρτη και θα είναι διαθέσιμα για την παρακολούθηση της διαδικασίας.

«Με τον τρόπο αυτό φιλοδοξούμε να μειώσουμε τυχόν άσκοπα δρομολόγια, να σχεδιάζουμε τις συντομότερες διαδρομές κατά την αποκομιδή των απορριμμάτων, να ελέγξουμε την παραγωγικότητα των υπηρεσιών καθαριότητας και να προγραμματίζουμε καλύτερα τις δραστηριότητές τους», εξηγεί η δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου.

Τονίζει, παράλληλα, ότι η σχετική πρόταση που είχε καταθέσει ο δήμος για την προμήθεια του συστήματος αξιολογήθηκε με επιτυχία και εξασφάλισε χρηματοδότηση 268.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ. «Μόλις αρχίσει η χρηματοδότηση θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και την σχετική εφαρμογή», προσθέτει.

Ειδικότερα, οι τεχνολογίες εποπτείας στόλου που θα εφαρμοστούν, θα δώσουν τη δυνατότητα στους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των λειτουργιών τους και να εξετάσουν εναλλακτικά μοντέλα χρέωσης δημοτικών τελών και προγραμματισμού της ανακύκλωσης.

Επιπλέον θα εγκατασταθεί τηλεμετρικό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης καυσίμων και στα δημοτικά κτίρια ώστε να γνωρίζει ο δήμος πόσα καύσιμα δαπανώνται και για ποιο σκοπό.