Κεράσια και φιστίκια… υπό εξαφάνιση!

Η άνοδος της θερμοκρασίας «απειλεί» φρούτα και ξηρούς καρπούς


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
11:42
30/05/2011
Κεράσια και φιστίκια... υπό εξαφάνιση!
loading

Ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις θα υφίστανται οι καλλιέργειες γνωστών φρούτων και ξηρών καρπών, όπως τα φιστίκια και τα κεράσια, στις εύκρατες περιοχές, ιδιαίτερα γύρω από την Μεσόγειο, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ερευνητές από την Κένυα, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ εκτιμούν ότι ακόμα και αν ληφθούν αποτελεσματικότερα μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης, η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής θα είναι αρκετά σοβαρή για να δημιουργήσει πονοκεφάλους στον κλάδο των φρούτων και ξηρών καρπών, που κάνει τζίρο περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.

Τα δέντρα στις εύκρατες περιοχές (στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα) εξελίχτηκαν έτσι ώστε να χρειάζονται μια κρύα χειμερινή περίοδο, προκειμένου να μπορούν στη συνέχεια να αναπτυχθούν την άνοιξη. Όμως, ειδικά στις πιο θερμές εύκρατες περιοχές (στις οποίες ανήκει και η Μεσόγειος, δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Νότος, η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή), όπου ήδη ο χειμώνας γίνεται όλο και πιο θερμός, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας μέσα στο έτος, λόγω της κλιματικής αλλαγής, επιδεινώνει τις πιέσεις στις καλλιέργειες.

Οι ερευνητές καλούν τους γεωργούς να συνειδητοποιήσουν ότι τα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή, σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, ιδίως επειδή στην πρώτη περίπτωση απαιτούνται μακρόχρονες επενδύσεις για το φύτεμα δέντρων, που δεσμεύουν τους καλλιεργητές περισσότερο.

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν μια διαχρονική πτώση στις αποδόσεις των οπωροφόρων δέντρων διεθνώς και αναφέρουν ότι το πόσο μεγάλη θα είναι η κατά τόπους μελλοντική επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα. Κυρίως, καλούν τους γεωργούς να «ξυπνήσουν», να συνειδητοποιήσουν τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και να φροντίσουν να κάνουν προσαρμογές στις καλλιέργειές τους, π.χ. να φυτέψουν ποικιλίες που αντέχουν σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει