Υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση ανακατανομής βιοντίζελ στους δικαιούχους, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ειδικότερα, σημειώνεται, ότι η πρώτη απόφαση κατανομής είχε βασιστεί στα στοιχεία που είχαν αρχικά υποβάλλει οι ενδιαφερόμενοι. Μετά το πέρας της περιόδου συγκομιδής των σπόρων από ενεργειακές καλλιέργειες οι δικαιούχοι της κατανομής υπέβαλαν νέες δηλώσεις, στοιχεία και δικαιολογητικά των συμβάσεών τους με τους Έλληνες γεωργούς.

Το βιοντίζελ που παραδίδεται στα διυλιστήρια αναμειγνύεται με το «κλασικό» ντίζελ κίνησης, που προκύπτει από την επεξεργασία του αργού και διατίθεται στα πρατήρια καυσίμων. Το ποσοστό πρόσμιξης του βιοντήζελ στο πετρέλαιο κίνησης από τις αρχές του 2010 είναι 6,5 %.

Τι είναι το βιοντίζελ

Tο βιοντίζελ (biodiesel) είναι ένα εναλλακτικό βιοκαύσιμο φυτικής προέλευσης, σε αντίθεση με το πετρελαϊκό ντίζελ που παράγεται από το (ορυκτό) πετρέλαιο. Προέρχεται από την επεξεργασία φυτικών ελαίων αγροτικής παραγωγής (ηλίανθος, ελαιοκράμβη, σόγια, καπνός, τομάτες κ.λπ.). Παράγεται επίσης από αγροτικά παραπροϊόντα και απόβλητα, όπως και από χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια (τηγανόλαδα) και ζωικά λίπη.

Ως προϊόν ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το βιοντίζελ είναι καθαρό, μη τοξικό και βιοαποικοδομήσιμο καύσιμο, δεν περιέχει αρωματικές ενώσεις και οι εκπομπές των ρυπαντών οξειδίων του θείου, μονοξειδίου του άνθρακα, άκαυστων υδρογονανθράκων και αιθάλης που προέρχονται από την καύση του στις μηχανές ντίζελ είναι πολύ χαμηλές.