Ολοένα και περισσότερα ψάρια στη Μεσόγειο χάνονται λόγω της υπεραλίευσης. Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, ορισμένα από τα πιο περιζήτητα ψάρια στα ευρωπαϊκά εστιατόρια απειλούνται με εξαφάνιση.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης συνέταξε τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο «Κόκκινο Κατάλογο» απειλούμενων ειδών και τονίζει πως η υπεραλίευση, η ρύπανση και η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλούν 43 είδη ψαριών.

Ανάμεσα στα ψάρια που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν είναι ο ερυθρός τόνος, το λαβράκι και ο μπακαλιάρος. Ειδικότερα, 15 από αυτά τα είδη, στην πλειονότητά τους καρχαρίες και σαλάχια, χαρακτηρίζονται κρισίμως απειλούμενα, ενώ τα υπόλοιπα θεωρούνται απειλούμενα ή ευάλωτα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού Ωκεανού, η αλίευση του είδους κορυφώθηκε το 1996, φθάνοντας τους 50.000 τόνους κυανόπτερου τόνου.

Η μη συμμόρφωση με τις ισχύουσες ποσοστώσεις σε συνδυασμό με την ευρέως διαδεδομένη πρακτική να δηλώνονται μικρότερες ποσότητες ψαριών απ όσα αλιεύονται στην πραγματικότητα, ενδέχεται να έχουν υποβαθμίσει τις προσπάθειες προστασίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο.