Ο πετρελαϊκός όμιλος BP δεσμεύθηκε σήμερα να καταβάλει το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων (ΗΠΑ), για να απορρυπανθούν οι ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών στον Κόλπο του Μεξικού, βασικά οι ακτές της Νέας Ορλεάνης και της Λουϊζιάνας, που γέμισαν με λύματα από πετρέλαιο στη διάρκεια του περυσινού έτους.

Από τον όμιλο διευκρινίστηκε ότι η καταβολή ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων «είναι κάτι το εντελώς ξεχωριστό από το ποσό», το οποίο στην πορεία θα επιδικαστεί, όταν θα τελεσιδικήσει η δικαστική διένεξη με αντικείμενό της τις αποζημιώσεις για την ανωτέρω μεγάλη ρύπανση του περιβάλλοντος (ο όμιλος είναι κατηγορούμενος).

Η δημοσιοποίηση καταβολής ποσού ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων έρχεται αμέσως μετά την πρώτη επέτειο της έκρηξης (20 Απριλίου) στην πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, που ανήκε στην BP, από την οποία προκλήθηκε η εκτεταμένη ρύπανση του περιβάλλοντος.

«Με τα χρήματα αυτά, επιθυμούμε να αναπλάσουμε τις παραλίες, την πανίδα αλλά και κάποιες ελώδεις περιοχές στην παραλία, που υπέστησαν ζημιές από την πετρελαιοκηλίδα», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του, σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ, Κεν Σαλαζάρ.

Έντεκα εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη και τη φωτιά στην πλωτή εξέδρα. Επί τέσσερις ολόκληρους μήνες, δεν καθίστατο εφικτό να αποφραχθεί η-ευρισκόμενη σε πολύ μεγάλο βάθος-πηγή της διαρροής του πετρελαίου.

Η έκταση της παραλίας, που ρυπάνθηκε, έφθασε τα 1.700 χιλιόμετρα. Ψόφησαν περίπου έξι χιλιάδες θαλασσοπούλια, όπως καταγγέλθηκε από το Αμερικανικό Συμβούλιο των φυσικών πόρων. Ακόμα και σήμερα, στη γιγαντιαία επιχείρηση της απορρύπανσης συμμετέχουν σχεδόν δύο χιλιάδες άνθρωποι.