Μαζί με την Άνοιξη, υποδεχτήκαμε και τα «χελωνάκια» προσχολικής ηλικίας στο Κέντρο Διάσωσης! Από αρχές Απρίλη μέχρι και 10 Ιουνίου τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί) έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το καινούριο μας πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής.

Ήδη τα πρώτα νηπιαγωγεία κατέφθασαν και πήραν μια γεύση από το πρόγραμμα το οποίο είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μικρότερων παιδιών. Στο βαγόνι μας «Σεκάνια» το σοφό χταπόδι διηγείται με παράσταση-κουκλοθέατρο πώς φτάνουν κάποιες χελώνες στο κέντρο μας και ύστερα μέσα από ένα ταξίδι εικόνων συζητάμε πώς και ο άνθρωπος μπορεί να συμβάλλει στη προστασία του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, ένα από τα πιο ιδιαίτερα κομμάτια της επίσκεψης είναι η βιωματική εμπειρία των παιδιών. “Κρυφοκοιτώντας” σε ορισμένες δεξαμενές, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αυτό το απειλούμενο είδος και μερικούς από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Η εμπειρία αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί με μια επίσκεψη σε ένα ενυδρείο ή σε έναν ζωολογικό κήπο καθώς οι χελώνες που φιλοξενούνται στο κέντρο δεν βρίσκονται υπό αιχμαλωσία αλλά υπό περίθαλψη. Είναι ένα μοναδικό ερέθισμα για τα παιδιά να δουν αυτά τα άγρια ζώα και να ευχηθούν με τη σειρά τους σύντομα οι τραυματισμένες χελώνες να επιστρέψουν στη θάλασσα.

Στόχος του ειδικού αυτού προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά σε μια καθοριστική επαφή με έννοιες όπως η προστασία του περιβάλλοντος και των θαλασσών, η αγάπη για τα ζώα αλλά και φυσικά πώς μπορούν οι καλές προθέσεις να μεταφραστούν σε πράξη. Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε με τρόπο ήπιο και κατευναστικό μπροστά στις ατομικές και συλλογικές ευθύνες αφού μετά τη συνειδητοποίηση έρχεται η αλλαγή. Κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών θέλουμε μετά την επίσκεψη να νοιάζει τον καθένα από εμάς η κάθε ακτή, η κάθε χελώνα, το κάθε ζώο, στην ουσία το περιβάλλον του οποίου είμαστε και εμείς κομμάτι.

πηγή: ΑΡΧΕΛΩΝ