Ένας από τους σημαντικότερος σκοπούς του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι η ενημέρωση του κοινού και περισσότερο των παιδιών και νεαρών ατόμων, σχετικά με τα προβλήματα του περιβάλλοντος και την επικινδυνότητα εξαφάνισης σημαντικών ειδών του ζωικού μας βασιλείου όπως συγκεκριμένα της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα.

Μέσα από τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής του ΑΡΧΕΛΩΝ, δίνεται η ευκαιρία σε παιδία και μαθητές, από την προσχολική κιόλας ηλικία, να επισκεφθούν, στα πλαίσια μιας εκπαιδευτικής εκδρομής, το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών το οποίο βρίσκεται στην 3η Μαρίνα της Γλυφάδας, με οργανωμένη ξενάγηση και παρουσίαση (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης).

Μ’ αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία να δουν από κοντά τις θαλάσσιες χελώνες που περιθάλπονται με ιδιαίτερη καθημερινή φροντίδα από τους εθελοντές μας, να ξεναγηθούν στους χώρους του Κέντρου καθώς και να παρακολουθήσουν σε ειδικά προσαρμοσμένο για την ηλικία τους χώρο, παρουσίαση από τις Υπευθύνους του Προγράμματος.

Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν από κοντά να μας δουν, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει φροντίσει για τη δημιουργία ειδικών εκπαιδευτικών πακέτων, τα οποία παρέχονται σε εκπαιδευτικούς, προς διδασκαλία και παρουσίαση σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Η «εκπαιδευτική βαλίτσα», «Ψαράδες και Χελώνες» έχει ως σκοπό να τονίσει την ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης ψαράδων και χελωνών. Περιλαμβάνει διαφάνειες, αφίσα, βιντεοταινία κ.α., καθώς επίσης οδηγίες για τον εκπαιδευτικό. Η βαλίτσα δανείζεται σε όλα τα σχολεία της χώρας και επιστρέφεται σε μία εβδομάδα. Την ταχυδρομική χρέωση, αποστολής και επιστροφής, την αναλαμβάνει ο παραλήπτης (περίπου 40 ευρώ).

Ύστερα από συλλογική προσπάθεια και προσεκτική επιμέλεια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού πακέτου, το οποίο αποσκοπεί στην πλήρη και ευχάριστη ενημέρωση των μαθητών. Στέλνεται σε όλη την Ελλάδα και προσφέρεται σαν «δώρο» στον εκπαιδευτικό ή στην τάξη μαζί με την υιοθεσία μιας μητέρας Καρέττα! Δηλαδή μια τάξη μπορεί να συγκεντρώσει χρήματα για την υιοθεσία (50 ευρώ) και εκτός από το πακέτο υιοθεσίας(πιστοποιητικό με όνομα υιοθέτη, πληροφορίες της χελώνας και όνομα που της δίνει ο ίδιος, αφίσα, αυτοκόλλητο, ενημερωτικό έντυπο, λούτρινο μικρό χελωνάκι), παραλαμβάνει και το νέο εκπαιδευτικό πακέτο που έχει σκοπό να δώσει ερεθίσματα ώστε μικροί και μεγάλοι να αναρωτηθούμε, να πληροφορηθούμε και να διασκεδάσουμε, ανακαλύπτοντας νέους δρόμους στη γνώση, στους δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στους οργανισμούς, να επικοινωνήσουμε και να δοκιμάσουμε την επιδεξιότητά μας.

Κάθε εκπαιδευτικό πακέτο περιέχει συμπυκνωμένη γνώση και είναι ευκαιρία για ψυχαγωγία και συγχρόνως μια προσπάθεια μεταφοράς ιδεολογίας προς την νέα γενιά.(Ε.Τ.)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ και το Πρόγραμμα Υιοθεσιών, επικοινωνήστε με την κυρία Ανθούλα Τόγια (Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Αγωγής – τηλ.: 6932 640 949, email: [email protected]) ή την κυρία Έλλη Ταραμπέ (Υπεύθυνη Επικοινωνίας/Προγράμματος Υιοθεσιών – τηλ.: 210 52 31 342, email: [email protected]).