Σύμφωνα με την έρευνα «Οικονομικά των Οικοσυστημάτων και της Βιοποικιλότητας», η οποία διεξήχθη από την PricewaterhouseCoopers, πάνω από τους μισούς διευθύνοντες συμβούλους που ερωτήθηκαν στη Λατινική Αμερική δήλωσαν, πως αντιμετωπίζουν τη μείωση της βιοποικιλότητας ως μια πρόκληση, ως ένα εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη.

Αντίστοιχη απάντηση έδωσαν και πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι στην Αφρική, σε ποσοστό 45%.

Αντίθετα, στην Ευρώπη η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική καθώς λιγότερο από το 20% των διευθυνόντων συμβούλων αναγνωρίζει την εξαφάνιση των ειδών σαν μια απειλή για την οικονομική μεγέθυνση.

Ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνας συνηγορούν στο ότι οι επιχειρηματίες, που αποτυγχάνουν να εντάξουν τη βιώσιμη χρήση της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων στην πολιτική της εταιρείας τους, ενδέχεται να χάσουν τη θέση τους στην αγορά.

Πρόσφατη έρευνα σχετικά με την καταναλωτική συμπεριφορά, δείχνει ότι το 80% των καταναλωτών είναι διατεθειμένο να σταματήσει να αγοράζει από εταιρείες, που δεν σέβονται το περιβάλλον και δεν τηρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα.
Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερο ευαισθητοποιημένοι για την απώλεια της βιοποικιλότητας είναι οι Βραζιλιάνοι, σε ποσοστό 90%, ενώ ανήσυχοι για την απώλεια των ειδών είναι επίσης οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, σε ποσοστό 60%.