Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, δε συμπάθησε ποτέ το πυρηνικό εργοστάσιο του Indian Point Power Plant και τώρα έχει νέα στοιχεία που υποστηρίζουν το κλείσιμο της μονάδας. Μια νέα έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας δείχνει ότι οι εγκαταστάσεις στον ποταμό Hudson είναι οι πλέον ευάλωτες σε σεισμό επειδή ένας από τους αντιδραστήρες είναι σε γραμμή ρήγματος.

«Ειλικρινά, αυτό ήταν έκπληξη για μένα», δήλωσε ο A. Cuomo, σημειώνοντας ότι το εργοστάσιο, το οποίο απέχει μόλις 24 μίλια βόρεια από το Μπρονξ, δημιουργεί πολύ σοβαρό κίνδυνο για την πόλη της Νέας Υόρκης. «Θα πρέπει να κλείσει αυτό το εργοστάσιο με τέτοια εγγύτητα στην πόλη», εξήγησε.

Μια ανάλυση του MSNBC πάνω σε δεδομένα του NRC για τις περιοχές με πιθανότητες ενός σεισμού δείχνει ότι μια βλάβη στον πυρηνικό αντιδραστήρα 3 του Indian Point έχει πιθανότητα 1 στις 10.000. Η Daily News επισημαίνει ότι: «στα 40 χρόνια της ιστορίας του, ο Indian Point έχει υποστεί διαρροές ακτινοβολίας, άχρηστες σειρήνες προειδοποίησης, εκρήξεις μετασχηματιστών κ.α.».

Η έκκληση του A. Cuomo να κλείσει το εργοστάσιο έρχεται μία εβδομάδα μετά από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους. Ο Jim Streets, διευθυντής επικοινωνιών της Entergy Nuclear Northeast, που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, είπε ότι η πιθανότητα βλάβης ενός αντιδραστήρα είναι αμελητέα.

πηγή: greenbusiness