Επτά ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων και η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, με κοινή επιστολή που απέστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες, μια μέρα πριν τη Σύνοδο υπουργών Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες, προτείνουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη έως το 2020, σε ποσοστό 30% αντί του 20% που έχει συμφωνηθεί στο παρελθόν.

Αυτός ο μεσοπρόθεσμος στόχος κρίνεται από τους υπογράφοντες απαραίτητος για την υλοποίηση του στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 80% μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα και για την εξασφάλιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ηγετικής θέσης, στην προσπάθεια μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Τον περασμένο Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε κείμενο, υποστηρίζοντας ότι η αναβάθμιση του κλιματικού στόχου της Ε.Ε. για το 2020 στο 30% είναι και ανεκτή και τεχνικά υλοποιήσιμη. Η Επιτροπή είχε τότε εκτιμήσει ότι, λόγω της οικονομικής πτωτικής στροφής, το κόστος υλοποίησης του στόχου μείωσης 20% είχε υποχωρήσει στα 48 δισ. ευρώ το χρόνο έως το 2020, από το αρχικά εκτιμούμενο ποσό των 70 δισ. ευρώ ετησίως, όταν συμφωνήθηκε το πακέτο.

Τη δημόσια συζήτηση για το ποσοστό μείωσης των εκπομπών συδαύλισε πρόσφατη έκθεση του γερμανικού υπουργείου Περιβάλλοντος σύμφωνα με την οποία η αναθεώρηση προς τα άνω της μείωσης στο 30% θα έχει ως αποτέλεσμα ετήσια ανάπτυξη 0,6% της ευρωπαϊκής οικονομίας και δημιουργία έξι εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.

«Στη σημερινή συγκυρία που η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται, η υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για το μέλλον μιας Ευρώπης χαμηλού άνθρακα θα έχει ευρύτερα αποτελέσματα, πέρα από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Θα ενδυναμώσει την θωράκιση της ηπείρου μας από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και θα μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενεργειακών πόρων. Επιπλέον, θα βοηθήσει την Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις αναδυόμενες οικονομίες στον τομέα των ταχέως εξελισσόμενων αγορών πράσινων αγαθών και υπηρεσιών», υπογραμμίζουν στην επιστολή τους οι επτά Ευρωπαίοι υπουργοί.

Υπογραμμίζουν ότι ο Οδικός Χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθιστά σαφές ότι η παρούσα δέσμευση για μείωση 20% δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την επίτευξη του τελικού στόχου για το 2050, επισημαίνοντας ότι ήδη διαθέτουμε τα εργαλεία και τις πολιτικές για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% στο εσωτερικό μας.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο ενεργειακής αποδοτικότητας καταδεικνύει εξίσου τα ιδιαίτερα αποτελέσματα που μπορεί η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας να επιφέρει. «Το αίτημα για να προχωρήσουμε, κατά προτεραιότητα, σε ένα στόχο 30% μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020 προβάλει πλέον πιο επιτακτικό από ποτέ», τονίζουν στην επιστολή τους.

Ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ευρώπη εμφανίστηκε διχασμένος ενώπιον του διλήμματος «μείωση 20% ή μεγαλύτερη». Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπαναχώρησε από την επίσημη έναρξη του δημόσιου διαλόγου για αναβάθμιση του στόχου στο 30%, μετά από έντονες παρασκηνιακές πιέσεις εκ μέρους της BusinessEurope, η οποία είχε τη στήριξη του γάλλου υπουργού Οικονομικών και του γερμανού ομολόγου του. Μέλη της BusinessEurope είναι 40 κεντρικές βιομηχανικές και εργοδοτικές ομοσπονδίες από 34 χώρες, καλύπτοντας μεταξύ άλλων κλάδους βαριάς βιομηχανίας, όπως τσιμεντοβιομηχανία και χαλυβουργία.

Ωστόσο, στις 4 Μαρτίου, οι διευθύνοντες σύμβουλοι εταιριών όπως η Scottish Southern Energy, η Eneco, η Dong, η Statkraft, η Sorgenia και η Public Power Corporation υπέγραψαν διακήρυξη με την οποία προέτρεπαν τους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν στόχο μείωσης 25% των εκπομπών μέχρι το 2020.
Λίγες μέρες αργότερα, η Greenpeace πρόσθεσε άλλες τέσσερις εταιρίες – τις Danone, Aviva, Unibail και Bodegas Torrest – σε έναν κατάλογο σχεδόν 50 εταιριών που υποστηρίζουν στόχο μείωσης 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στην επιστολή τους, οι επτά ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι αντιλαμβάνονται πως ορισμένες βιομηχανίες ανησυχούν για τον τρόπο που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι «λύσεις υπάρχουν. Στο πλαίσιο της μακράς παράδοσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Θεωρούν ζωτικής σημασίας την εφαρμογή «σήμερα και όχι σε 40 χρόνια» ενώ σχεδίου που θα προωθήσει τις κατάλληλες επενδύσεις στις τεχνολογίες και στις υποδομές χαμηλού άνθρακα εξασφαλίζοντας ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την Ευρώπη.

«Τώρα είναι η στιγμή να συζητήσουμε την πιο αποτελεσματική μέθοδο για να πετύχουμε τους στόχους μας με χρονικό όριο το 2050, μεγιστοποιώντας την ανάπτυξη, την ευημερία και την προσφορά εργασίας σε όλη την Ευρώπη», τονίζουν στην κοινή επιστολή τους, η ελληνίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, ο βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κρις Χιουν, ο σουηδός υπουργός Περιβάλλοντος Αντρέας Κάλγκρεν, η δανέζα υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Λίκε Φρίις, η ισπανίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Αγροτικών και Θαλασσίων Υποθέσεων Ρόσα Αγκιλέρο Ριμπέρο, ο πορτογάλος υφυπουργός Περιβάλλοντος Ουμπέρτου Ρόζα και ο γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας Νόρμπερτ Ρέτγκεν.