Στην εξαίρεση των ακινήτων κάτω των 50 τμ (γραφεία, διαμερίσματα και καταστήματα )από την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης προχώρησε το υπουργείο ΠΕΚΑ με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους φορείς.

Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου για το οποίο δεν έχει αρχίσει η κατασκευή του, ή το ακίνητο είναι ημιτελές, η ίδια εγκύκλιος (2366/5-1-2011) ορίζει ότι η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού απαιτείται με την αποπεράτωση της κατασκευής. Τότε, ο πωλητής θα πρέπει να παραδώσει το πιστοποιητικό στον αγοραστή και η παράδοση δηλώνεται από τους συμβαλλόμενους σε συμβολαιογράφο.

Εξάμηνη παράταση

Υπενθυμίζεται ότι από τις 9 Ιανουαρίου 2011 όσα ακίνητα πωλούνται ή νοικιάζονται πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, το οποίο κατατάσσει τα κτίρια ανάλογα με την ενεργειακή τους συμπεριφορά.
Ωστόσο, το ΥΠΕΚΑ έδωσε εξάμηνη αναβολή της υποχρέωσης έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού για τα ακίνητα που νοικιάζονται εφόσον η μίσθωση αφορά τμήμα του κτιρίου (διαμέρισμα, γραφείο ή κατάστημα). Αντίθετα, αν νοικιάζεται ολόκληρο το κτίριο (όπως και στις περιπτώσεις αγοραπωλησίας ακινήτων) θα απαιτείται πιστοποιητικό από τις 9 Ιανουάριου.

Κατώτατες αμοιβές

Οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών έχουν καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως εξής:

-Για διαμερίσματα 2,46 ευρώ ανά τετραγωνικό με ελάχιστη αμοιβή 185 ευρώ.
-Για μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ.ν. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.
-Για ολόκληρα κτίρια κατοικιών 1,23 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.
-Για επαγγελματικούς και λοιπούς χώρους πλην κατοικιών 3,07 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 369 ευρώ. Για κτίρια άνω των 1000 τ.μ. τα επιπλέον τετραγωνικά χρεώνονται με 1,85 ευρώ / τ.μ.

Πηγή: energypress.gr