Θα περίμενε κανείς πως με το 2023 να φτάνει προς το τέλος του και τα social media να βρίσκονται στο απόγειό τους, πως θα είχαμε δει τα… πάντα. Να, όμως, που υπάρχουν εκπλήξεις. Για παράδειγμα, το κοντινό πλάνο της γλώσσας μιας γάτας.

Ο Πίτερ Κάρλος ένας κτηνίατρος από τη Φλόριντα των ΗΠΑ «ανέβασε» στον λογαριασμό του στο Instagram πως είναι η γλώσσα μιας γάτας από πολύ κοντά. Όχι πως αυτή η γνώση εμφανίζεται πρώτη φορά, αλλά ποιος κάθεται να βλέπει ντοκιμαντέρ για ζώα στις μέρες μας… Και στο «σύννεφο» που αποκαλείται διαδίκτυο έγινε χαμός. Πολλοί τρόμαξαν!

Στο βίντεο που έχει διάρκεια 12 δευτερόλεπτα, ο Πίτερ Κάρλος κινηματογραφεί το αιλουροειδές που μοιάζει να είναι αναίσθητο. Κάνοντας zoom, φαίνονται αγκάθια πάνω στη γλώσσα της γάτας και ονομάζονται pappilae. Είναι το αντίστοιχο με τις θηλές που έχει η ανθρώπινη γλώσσα.

Φυσικά, το θέαμα, καθώς το κλιπ έγινε viral στα social media, δημιούργησε απορίες. Τι προσφέρει στις γάτες αυτό το χαρακτηριστικό πάνω στη γλώσσα τους; Αυτά τα αγκάθια είναι από κερατίνη και βοηθούν στη μεταφορά σάλιου. Από κερατίνη, να σημειώσουμε, είναι τα νύχια μιας γάτας, αλλά και τα ανθρώπινα. Επιπλέον, τα «αγκάθια» βοηθούν τις γάτες να τραφούν, να αφαιρέσουν κρέας από κόκαλα.

Εν μέρει, αυτό το χαρακτηριστικό βοηθά τις γάτες να επιβιώσουν και να είναι ανεξάρτητες. «Έρευνες υποστηρίζουν πως μπορούν να φροντίσουν τους εαυτούς τους περισσότερο καιρό και καλύτερα από ό,τι άλλα ζώα, σίγουρα παραπάνω από τα σκυλιά», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ντάνιελ Μιλς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λίνκολν για τις Επιστήμες της Ζωής.

Κι ενώ το βίντεο προκάλεσε σοκ έδωσε και απαντήσεις με πολλούς κηδεμόνες γατών να σημειώνουν πως τώρα καταλαβαίνουν γιατί όταν τους γλείφουν οι γάτες τους νιώθουν σα να τους τρίβουν με γυαλόχαρτο.