Εκτεινόμενη για 500 χιλιόμετρα κατά μήκος των ακτών της βόρειας Ναμίμπια, η Ακτή των Σκελετών είναι το σημείο όπου οι άγονοι αμμόλοφοι της ερήμου Ναμίμπ συναντούν τον απέραντο Ατλαντικό Ωκεανό.

Το απόκοσμο τοπίο της, γεμάτο με τα ξερά οστά των νεκρών ζώων και τα σκουριασμένα κουφάρια πάνω από 500 ναυαγίων, είναι μια ελκυστική προοπτική για τους ταξιδιώτες περιπέτειας και τους ατρόμητους φωτογράφους. Όμως, πρόκειται για ένα από τα πιο αφιλόξενα μέρη του κόσμου, που ενέχει αρκετούς κινδύνους.

Οι καιρικές συνθήκες, οι καυτοί άνεμοι και η έλλειψη τροφής και νερού καθιστούν δύσκολο για τους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν αυτό το σιωπηλό μέρος. Ωστόσο, εκτός από τις σκληρές φυσικές συνθήκες, είναι και οι ανθρώπινες απειλές (βία από συμμορίες και ληστείες) που καθιστούν ακατάλληλη την εξερεύνηση του τόπου από τους τουρίστες. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στη Γη.

Πώς προέκυψε η ανατριχιαστική ονομασία

Ακτή των Σκελετών, Ναμίμπια

Η ονομασία Ακτή των Σκελετών προέρχεται πιθανότατα από τον τεράστιο αριθμό των ξεβρασμένων φαλαινών που έχασαν τη ζωή τους εδώ και των οποίων οι σκελετοί ήταν ορατοί παντού. Οι Ovahimba που εγκαθίστανται στα βορειοανατολικά μέρη της Ναμίμπια χρησιμοποιούσαν τα οστά των φαλαινών για την κατασκευή των καλύβων τους.

Πολλά είναι, όμως, και τα πλοία που έχουν ναυαγήσει στην Ακτή των Σκελετών χάρη στην πυκνή ομίχλη, την καθόλου ήρεμη θάλασσα, τα απρόβλεπτα ρεύματα και τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν συχνά στην περιοχή. Οι ναυτικοί που κατάφεραν να φτάσουν στη στεριά δεν είχαν καμία πιθανότητα επιβίωσης σε αυτή την αφιλόξενη ακτή και πέθαναν από δίψα.

Το Skeleton Coast Park χωρίζεται σε δύο μέρη

Η Ακτή των Σκελετών είναι πλέον εθνικό πάρκο, με το βόρειο τμήμα από τον κόλπο Torra Bay μέχρι τον ποταμό Kunene στα σύνορα με την Αγκόλα να μην είναι προσβάσιμο. Το νότιο τμήμα, από την άλλη, είναι ανοιχτό για οχήματα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς, αλλά συνιστάται η επίσκεψη πάντα με έμπειρο οδηγό.