«Μια προσεκτική, συγκλονιστική και πικρά αστεία μελέτη για το πώς αντιμετωπίζουμε την τραγωδία» έγραψε ο The Guardian μετά την πρεμιέρα του «BU21» του Stuart Slade στο West End του Λονδίνου. Το έργο, που απέσπασε ενθουσιώδη σχόλια από κοινό και κριτικούς, κάνει πρεμιέρα απόψε 22 Οκτωβρίου, στο θέατρο 104 στο Γκάζι. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά και μετάφραση Λυδίας Τριγώνη, θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15.

Ένας πύραυλος χτυπά απ’ το πουθενά ένα επιβατικό αεροπλάνο. Ακολουθεί μία τεράστια έκρηξη και το BU21 πέφτει σ’ έναν κεντρικό δρόμο του Λονδίνου. Έξι άνθρωποι αφηγούνται τις απώλειες εκείνης της μέρας, το τραύμα και τη διαδικασία επούλωσης του… Τι θα έκανες αν ήσουν ένας από αυτούς;

«Το BU21 είναι ένας οδηγός επιβίωσης σε αυτό που δεν μπορείς να φανταστείς ότι θα συμβεί σε σένα. Είναι ένα σχόλιο στη δύναμή του ανθρώπου να προχωράει μπροστά» παρατηρεί ο Θοδωρής Βουρνάς. Το φαινόμενο της τρομοκρατίας είναι απλά η αφορμή για να υπογραμμιστεί η αξία της συνέχειας. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ερωτεύονται, να πηγαίνουν στις δουλειές τους, να τσακώνονται, να χωρίζουν και να φιλιώνουν… Η ζωή προχωρά. Δεν σου αφήνει επιλογές.

«Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Όλα τόσο απλά και τόσο σύνθετα» σχολιάζει ο Θοδωρής, που είδε το έργο στο Λονδίνο και αποφάσισε χωρίς να χάσει χρόνο να πάρει τα δικαιώματα και να το παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. «Ένιωσα αισιοδοξία, ταυτίστηκα με τους ήρωες και τους είχα στο μυαλό μου για μέρες» μου λέει. Το φαινόμενο της τρομοκρατίας μπορεί να σκορπίζει πανικό και υστερία, να αφήνει πληγές, αλλά το φως υπάρχει πάντα μέσα μας. Είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής. Όπως έγραψε και το The Stage: «Ο Stuart Slade είναι ένας συγγραφέας με την ικανότητα να φτάνει στις πιο σκοτεινές τρύπες και να τραβάει από μέσα το νήμα της ζωής. Για να βρει το χιούμορ στα πιο απίθανα μέρη…»

Το «BU21» είναι ένα έργο φωτεινό στον πυρήνα του. Έξι άνθρωποι αφηγούνται ένα τραυματικό γεγονός, που τους άλλαξε τη ζωή. Χάνουν συγγενείς, φίλους, την πίστη τους… Έρχονται αντιμέτωποι με τον τρόμο και την απώλεια, αλλά τελικά τολμάνε να την κοιτάξουν στα μάτια. Σηκώνονται και συνεχίζουν. Βρίσκουν νέες ισορροπίες. Είναι ήρωες; Όχι, απλά η ζωή τους καλεί.

Στην παράσταση στο θέατρο 104 τα έξι πρόσωπα του έργου υποδύονται οι: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Χρηστίνα Γαρμπή, Παναγιώτης Νάτσης, Αντώνης Πριμηκύρης, Βαγγέλης Σαλευρής και Λία Τσάνα.

Θέατρο 104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 11854 Αθήνα, 2103455020

Εισιτήρια: 12 κανονικό και 8 μειωμένο

Διάρκεια: 80 λεπτά