Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας πάντα είναι εξαντλητική. Για να πάρετε δυνάμεις, χωρίς ωστόσο να κάνει «κοιλιά» το πρόγραμμά σας, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε κάποιο από τα street food στέκια που ακολουθούν παρακάτω και σίγουρα θα σας ξετρελάνουν με τις γευστικές τους προτάσεις. Παραδοσιακό σουβλάκι, ανατολίτικο λαχματζούν, λαχταριστό burger και πλούσιο σάντουιτς στα όσα βάζουν σε πειρασμό.

Ο Κώστας

Σουβλάκι ο Κώστας

Από τα πιο θρυλικά στέκια για σουβλάκι, όπως παλιά, για το οποίο έχουν γράψει ακόμη και οι Κινέζοι. Το σουβλατζίδικο του Κώστα  (Πεντέλης 5), κρυμμένο σε ένα κάθετο δρομάκι επί της Μητροπόλεως, μια ανάσα από το Σύνταγμα, λειτουργεί από το 1950. Αρχικά στην Πλάκα και μετέπειτα στο σημείο που βρίσκεται μέχρι σήμερα. Εδώ θα δοκιμάσετε το σουβλάκι στην πιο αυθεντική και παραδοσιακή εκδοχή του, με αλάδωτη πίτα, κρεμμύδι, ντομάτα, μαϊντανό, σος γιαουρτιού και καυτερό πιπέρι. Μην ζητήσετε πατάτες τηγανητές! Δεν έχει! Η αναμονή, ειδικά τις ώρες αιχμής είναι μεγάλη, αλλά εξυπηρετηθείτε αμέσως και «χωρίς άγχος» όπως αναγράφει και η ταμπέλα πάνω ακριβώς από την μικρή ψησταριά.

Feyrouz

Από τα πιο φημισμένα street food στο κέντρο της πόλης για γεύσεις που σε ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή. Το Feyrouz (Καρόρη 23 & Αιόλου ), που φέρει το όνομα της ιδιοκτήτριας και μαγείρισσάς του, η οποία ετοιμάζει καθημερινά χειροποίητα, οικογενειακά εδέσματα για να σε κάνει να νιώσεις σαν στο σπίτι σου… κάπου στην Ανατολή. Σημείο αναφοράς φυσικά το λαχματζούν με τη λεπτή, χαρακτηριστική πιτούλα με μοσχαρίσιο κιμά, κρεμμυδάκι και ψιλοκομμένα μυρωδικά. Υπάρχουν και χορτοφαγικές επιλογές με διαφορετικά λαχανικά εποχής για όσους δεν τρώτε κρέας. Επίσης, στον κατάλογό του θα βρείτε σούπες, πολύχρωμες σαλάτες, πεϊνιρλί και πίτες

The Black Salami

Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην Αθήνα, για ασύλληπτο σάντουιτς σε αέρινο ψωμάκι που παρασκευάζεται στην κουζίνα του. Γι’ αυτό άλλωστε συστήνεται και ως microbakery, λόγω της περιορισμένης παραγωγής του σε ψωμάκι. Εκτός από τα σάντουιτς, το brunch του θεωρείται κορυφαίο με τον καγιανά και τα αβγά μπένεντικτ να κλέβουν τις εντυπώσεις. Βρίσκεται στα Εξάρχεια, στη συμβολή της Ζωοδόχου Πηγής με τη Μεθώνης.

Smash’ n Bun

Ενώ η δημιουργία του Smash’ n Bun επί της Πατριάρχου Ιωακείμ (Νο 48) στο Κολωνάκι επικεντρώθηκε γύρω από τα ζουμερά burger με την υπογραφή του Μιχάλη Νουρλόγλου, ο γνωστός σεφ δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στο κομμάτι του σάντουιτς, με τις εντυπώσεις να κλέβει το αέρινο ψωμάκι του. Δοκιμάστε το grilled cheese σάντουιτς σε χειροποίητο sourdough ψωμί με κρυφό μιξ τυριών και βούτυρο, αλλά και το hot korean chick με τραγανά κομμάτια από κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, kimchee slow, πίκλες και μαγιονέζα ντιζόν με σκόρδο.

Ping Flamingo

Το μαγαζί του γνωστού σεφ Βασίλη Καλλίδη στο κέντρο της Αθήνας (Σκούφου 2-4) μια ανάσα από το Σύνταγμα είναι ένα μικροσκοπικό ασιατικό street food spot με ανοιχτή κουζίνα που σερβίρει dim sum (κινέζικα dumplings ατμού), αλλά και πεντανόστιμα bao σε άκρως ανατρεπτικούς συνδυασμούς, αλμυρούς αλλά και γλυκούς. Σημειώστε ότι τα ψωμάκια για τα bao παρασκευάζονται στην κουζίνα του Pink Flamingo από ελληνικές πρώτες ύλες. Στο λιτό μενού θα βρείτε και κινέζικη μπύρα καθώς και παγωτό ξυλάκι.