Παραδοσιακά μαγειρεία, παρεΐστικα μεζεδοπωλεία, αυθεντικά ουζερί και μοντέρνα εστιατόρια δίνουν το παρών σε φημισμένες πιάτσες των Εξαρχείων και καλούν για γευστικές εξόδους που μένουν αξέχαστες.

Με τραπεζάκια έξω σε πεζόδρομους και υπέροχες αυλές επιλέξτε εκείνο που ανταποκρίνεται στο γούστο σας και περάστε όμορφες στιγμές με την παρέα.

Ροζαλία

Συνώνυμη με τον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (νο 54) στα Εξάρχεια, η Ροζαλία αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις του κέντρου από το 1978. Η παραδοσιακή ταβέρνα με την φημισμένη της αυλή (με ανοιγοκλειόμενη οροφή αναλόγως τον καιρό), φέρνει τα ορεκτικά σε δίσκο για να διαλέξετε εκείνα της αρεσκείας σας. Μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά και μαγειρευτά.

Μπαρμπα Γιάννης

Παραδοσιακό μαγειρείο που μετρά περίπου έναν αιώνα ζωής, σχεδόν συνώνυμο των Εξαρχείων, στη συμβολή της Εμμανουήλ Μπενάκη με τον πεζόδρομο των Δερβενίων.

Απλό φαγητό, σπιτικές γεύσεις και οικονομικές τιμές για μια εμπειρία που μεταφέρει πίσω στο χρόνο. Μαγειρευτά, κυρίως λαδερά και φρικασέ στις επιλογές του κοινού με το χύμα κρασί να ρέει άφθονο.

Η ρετρό ατμόσφαιρα φέρνει στο νου εικόνες από την παλιά, καλή Αθήνα. Σημειώστε ότι εδώ γυρίστηκε η ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Μεθύστακας», με πρωταγωνιστή τον Ορέστη Μακρή. Καιρού επιτρέποντος στρώνει τραπέζια στον πεζόδρομο.

Γιάντες

Μία από τις ωραιότερες αυλές στην καρδιά της Αθήνας, και πιο συγκεκριμένα στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (νο 44), σας υποδέχεται στο καταπράσινο περιβάλλον της. Οι φτιαγμένες με φαντασία και μεράκι προτάσεις του παρουσιάζουν μια μοντέρνα εκδοχή αγαπημένων ελληνικών συνταγών.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τα διαφορετικά πιάτα ημέρας που παρασκευάζονται σε καθημερινή βάση εμπλουτίζουν τον ήδη ενδιαφέροντα κατάλογο, κάνοντας την επιλογή σας ακόμη πιο δύσκολη.

Η Λέσβος

Αυθεντικές, παραδοσιακές γεύσεις της Λέσβου σε ένα διαχρονικό στέκι επί της Εμμανουήλ Μπενάκη (νο 38). Πρωτολειτούργησε λίγο μετά τον εμφύλιο και σερβίρει γευστικούς ουζομεζέδες που γράφουν… ιστορία. Λιτός και απέριττος ο χώρος με κλασικές ξύλινες καρέκλες καφενείου και τραπέζια στρωμένα με τον χάρτη του νησιού των ιδιοκτητών.

Η έμφαση, άλλωστε, εδώ δίνεται στην γεύση. Οι καραβίδες της Λέσβου ξακουστές, το χταπόδι και η χωριάτικα στα εκ των ουκ άνευ συνοδεύουν ιδανικά το περίφημο ούζο του νησιού.