Το «Dream On» είναι ένα από τα πιο διαχρονικά τραγούδια των Aerosmith, το οποίο ο Στίβεν Τάιλερ έγραψε πριν ακόμη δημιουργηθεί το θρυλικό συγκρότημα, σε ηλικία μόλις 17 χρόνων. Το 1973, λοιπόν, οι Aerosmith κυκλοφόρησαν το ομώνυμο άλμπουμ τους που ξεκίνησε την καριέρα τους ως ένα από τα πιο θαυμαστά ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών.

Στίβεν Τάιλερ

Το «Dream On», η στοιχειωμένη μπαλάντα που ακουγόταν ευχάριστα διαφορετική από κάθε άλλο κομμάτι, ήταν ένα από τα πιο ξεχωριστά τραγούδια του δίσκου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο τον Στίβεν Τάιλερ, το τραγούδι γράφτηκε πολύ πριν καν οι Aerosmith γίνουν συγκρότημα.

Στίβεν Τάιλερ: Η επιτυχία των Aerosmith που έγραψε όταν ήταν ακόμη 17 χρόνων

«Το “Dream On” εμφανίστηκε όταν έπαιζα πιάνο σε ηλικία 17 ή 18 ετών και δεν ήξερα τίποτα για το πώς γράφεται ένα τραγούδι. Ήταν απλώς αυτό το μικρό πράγμα που έπαιζα και ποτέ δεν ονειρευόμουν ότι θα κατέληγε ως ένα πραγματικό τραγούδι ή οτιδήποτε άλλο», μοιράστηκε ο Τάιλερ χρόνια αργότερα, σύμφωνα με το grunge.com. Χωρίς καν να το ξέρει, ο frontman έγραφε το θέμα της δικής του αυτοεκπληρούμενης προφητείας, γιατί αυτό ακριβώς είναι το τραγούδι: να ονειρεύεσαι μέχρι να πραγματοποιηθούν τα όνειρά σου.

Στίβεν Τάιλερ

Στίβεν Τάιλερ: Το «όνειρο» που έγινε πραγματικότητα

«Αυτό το τραγούδι συνοψίζει τα σ****α που υπομένεις όταν είσαι σε ένα νέο συγκρότημα», είπε ο Τάιλερ. Αν και το «Dream On» δεν έγινε η μνημειώδης επιτυχία που προοριζόταν να γίνει παρά λίγο αργότερα (έφτασε μόλις στο νούμερο 59 του Billboard Hot 100 στις ΗΠΑ μετά την κυκλοφορία του το 1973), η διάρκεια ζωής του και η εμβληματική του αναγνωρισιμότητα έχει αντέξει για σχεδόν 50 χρόνια. Κατά μία έννοια, το «Dream On» είναι μελωδικά εμβληματικό για όλα όσα είναι φτιαγμένα τα όνειρα.

Το τραγούδι ξεκινά με ένα ανατριχιαστικό σόλο κιθάρας που είναι και υπομονετικά υπολογιστικό και σκληρά διεκδικητικό. Έχει ψηλά και χαμηλά σημεία, μέχρι να ξεσπάσει σε ένα κρεσέντο, εορταστικό και λαμπερό. Άρα, η υπόσχεση γίνεται πραγματικότητα. «Πρόκειται για την πείνα να είσαι κάποιος: Ονειρέψου μέχρι να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρά σου». Εξήγησε ο Τάιλερ, σύμφωνα με το I Love Classic Rock.