Το μεσημέρι της Τρίτης ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των βραβείων Όσκαρ του 2019 και φέτος είναι υπόθεση καθαρά ελληνική, αφού η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «The Favorite» είναι υποψήφια σε 9 κατηγορίες (στο Β’ γυναικείου ρόλου έχει διπλή υποψηφιότητα με τις Έμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις) και ο ίδιος είναι υποψήφιος για Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης και παραγωγός τα τελευταία χρόνια σημειώνει επιτυχία στο εξωτερικό και όσοι τον παρακολουθούν από κοντά, ήξεραν ότι ήταν ζήτημα χρόνου η καθολική αναγνώρισή του.

Η αρχή έγινε το 2009 με την ταινία Κυνόδοντας που απέσπασε πολλές διακρίσεις και βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ υπήρξε υποψήφια για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, στην 83η απονομή των βραβείων το 2011.

Κατόπιν, το 2011 τιμήθηκε με το «Βραβείο Osella» Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία Άλπεις, ενώ το 2015 η κωμική-δραματική ταινία «Ο Αστακός» με πρωταγωνιστή τον Κόλιν Φάρελ κέρδισε το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών. Επίσης, ήταν υποψήφια για το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου στα 89α βραβεία της Ακαδημίας.

Ο Γιώργος Λάνθιμος σπούδασε κινηματογραφική και τηλεοπτική σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου κι έχει σκηνοθετήσει ταινίες, θεατρικά έργα, βίντεο κλιπ, αλλά και αρκετές τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Μάλιστα, στα τέλη της δεκαετίας του ’90 σκηνοθέτησε το βίντεο κλιπ του τραγουδιού της Δέσποινας Βανδή, «Δέκα Εντολές», ενώ συνεργάστηκε τρεις φορές με τον Σάκη Ρουβά. Συγκεκριμένα σκηνοθέτησε τα βίντεο κλιπ για τα τραγούδια «Θέλεις ή δεν θέλεις», «Δεν έχει σίδερα η καρδιά σου» και «Άντεξα».