Από τις υπαίθριες προβολές στην καλοκαιρινή Αθήνα του 1900, στην Αθήνα του 2015. Μία αυλή, μία ταράτσα, ένα οικόπεδο φιλοξενούσαν τις θερινές ονειροπολήσεις ενός ζευγαριού, μιας παρέας, ενός μοναχικού σινεφίλ του χθες και του σήμερα. Από τις ασπρόμαυρες κινούμενες εικόνες, στην ψηφιακή εικόνα και ήχο. Κι αν τα μέσα άλλαξαν στο πέρασμα ενός αιώνα και κάτι, αυτό που δεν άλλαξε ήταν το άρωμα της καλοκαιρινής νύχτας, το φεγγάρι από την ταράτσα κάποιας συνοικίας, το άρωμα από αγιόκλημα και γιασεμί…

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπίρης
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Το καλοκαιρινό ταξίδι στις θερινές αίθουσες των Village Cinemas ξεκινάει την Πέμπτη 28 Μαΐου. Οι δύο αίθουσες του Ρέντη και της Θεσσαλονίκης υποδέχονται ξανά τους κινηματογραφόφιλους, εγκαινιάζοντας τις προβολές τους. Αυτή τη φορά με νέα δεδομένα σε εικόνα και ήχο, καθώς τα Village ήταν οι πρώτοι κινηματογράφοι στην Ελλάδα που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία πλήρους ψηφιοποίησης των 73 κινηματογραφικών αιθουσών.

Καταργώντας τις μπομπίνες

«Επιθυμία μας ήταν, να μπορεί ο θεατής να απολαύσει την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας και ήχου. Οι μπομπίνες καταργήθηκαν εντελώς, γεγονός που συμβάλει τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στη μείωση των εξόδων διανομής σε ποσοστό 80%. Στη θέση τους ήρθαν σκληροί δίσκοι, οι οποίοι διευκολύνουν την αποθήκευση των ταινιών, αναβαθμίζοντας πλήρως τις υπηρεσίες μας», εξηγεί ο διευθυντής marketing της Village Roadshow Greece, Ανδρέας Αλυσανδράτος.

Παράλληλα προαναγγέλλει τον ερχομό νέων υπηρεσιών καθώς «θέλουμε να βλέπουμε την αγορά να εξελίσσεται διαρκώς».

Ο κύριος Αλυσανδράτος περιγράφει την παροχή νέων υπηρεσιών όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τη δραστική μείωση τιμής στο εισιτήριο εισόδου. «Η Village, αναβαθμίζοντας τις παροχές προς τους επισκέπτες της δημιούργησε το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Ο θεατής έχει τη δυνατότητα να λάβει τον ειδικό κωδικό (QR Code) στο κινητό του, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει στο ταμείο. Επιπλέον σε μία προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις οικονομικές συνθήκες τις εποχής, μειώσαμε τον Απρίλιο του 2012 την τιμή του εισιτηρίου από τα 8,5 ευρώ στα 7 ευρώ Συν τοις άλλοις προσθέτουμε διαρκώς νέα προϊόντα στο κυλικείο, όπως το καραμελωμένο Pop Corn, το οποίο σημειώνει μεγάλη επιτυχία τους τελευταίους δύο μήνες».

Οι πολυαναμενόμενες κινηματογραφικές πρεμιέρες

Με τη σειρά του ο Άκης Βοΐλας, διευθυντής προγραμματισμού των Village Cinemas και υπεύθυνος διανομής των ταινιών της Village, μιλάει για τις πολυαναμενόμενες κινηματογραφικές πρεμιέρες, οι οποίες θα προβληθούν και στις θερινές αίθουσες των Village.

«Φέτος το καλοκαίρι περιμένουμε τις μεγάλες αφίξεις νέων ταινιών. Θα υποδεχθούμε blockbusters όπως το Jurassic Park τον Ιούνιο, το Terminator στο οποίο επανέρχεται ο Arnold Schwarzenegger, καθώς και το Mission Impossible 5 τόσο στις χειμερινές όσο και στις θερινές αίθουσες. Εκτός όμως από αυτές θα παρακολουθήσουμε τη νέα ταινία του Woody Allen, η οποία θα κάνει την εμφάνισή της στο τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου. Είναι γνωστό άλλωστε ότι στην Ελλάδα ο Woody Allen είναι πολύ αγαπητός και όλες του οι ταινίες σημειώνουν μεγάλη επιτυχία ειδικά στα θερινά σινεμά. Γι’ αυτό και κυκλοφορούν συνήθως μέσα στο καλοκαίρι».

Κόντρα στην οικονομική κρίση, τα Village στήριξαν την αγαπημένη συνήθεια των θερινών κινηματογράφων.

«Παρά το γεγονός ότι από το τέλος του 2010 σημειώθηκε σημαντική κάμψη στην κινηματογραφική αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης, πλέον η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται, εμφανίζοντας θετικές τάσεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κάποιος ο οποίος πήγαινε παλαιότερα δύο φορές το μήνα στον κινηματογράφο, περιόρισε τις επισκέψεις του σε μία ανά δίμηνο. Μάλιστα οι πιο εμπορικές ταινίες των τελευταίων ετών, οι οποίες παλαιότερα μπορεί να έκοβαν ακόμα και πάνω από 1.000.000 εισιτήρια στο διάστημα που προβάλλονταν, τα τελευταία χρόνια δεν ξεπέρασαν τις 400.000 – 430.000 εισιτήρια. Το τελευταίο πολύ επιτυχημένο Box Office σημειώθηκε με το Avatar και περίπου 930.000 εισιτήρια», λέει ο κύριος Βοΐλας.

Με αγιόκλημα και γιασεμί…

Ο Χρήστος Μανούρης, διευθυντής λειτουργίας και ανάπτυξης της Village, έζησε, όπως λέει, τις χρυσές εποχές των θερινών. «Είναι απόλυτα συνυφασμένοι με την κουλτούρα του Έλληνα, την πανσέληνο, τον καλό καιρό της Ελλάδας, το γιασεμί…», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Είμαι από εκείνους που είχαν την τύχη να γνωρίσουν τις θερινές αίθουσες στην καλύτερη εποχή τους. Η Village από την πλευρά της προσπαθεί με κόπο και μεράκι να διατηρεί ζωντανό το θερινό κινηματογράφο. Μάλιστα η αίθουσα της Θεσσαλονίκης είναι μία από τις ωραιότερες στην Ελλάδα. Η αλήθεια όμως είναι ότι σε όλη τη χώρα έχουμε πολύ ωραία θερινά σινεμά. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι για το 2014 το Σινέ Καμάρι στη Σαντορίνη καθώς και το Σινέ Παρί στην Πλάκα, βρέθηκαν στη λίστα του Guardian με τους καλύτερους θερινούς κινηματογράφους στον κόσμο, ενώ το CNN είχε ανακηρύξει το Θησείο ως την καλύτερη αίθουσα του κόσμου. Η κάθε αίθουσα κρύβει τη δική της ξεχωριστή ιστορία. Για παράδειγμα στο Θησείο, όταν πρωτοξεκίνησε, κάτω από την οθόνη βρισκόταν ένα μεγάλο ενυδρείο. Τα θερινά ωστόσο δεν είναι ελληνική πατέντα, καθώς υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα όμως έχει την κουλτούρα αλλά και το κατάλληλο κλίμα για να υποστηρίξει».

«Η Village διαθέτει δύο θερινούς κινηματογράφους. Την αίθουσα του Ρέντη και το Cosmos της Θεσσαλονίκης. Στον ίδιο όμιλο ανήκει και ο θερινός κινηματογράφος της Αίγλης Ζαππείου. Ο συγκεκριμένος κινηματογράφος μάλιστα είναι ένας από τους παλαιότερους της Αθήνας, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1903. Να σας θυμίσω ότι οι θερινοί κινηματογράφοι γνώρισαν μεγάλη άνθιση στη δεκαετία του 1960 όταν είχαμε 360 ανοιχτές αίθουσες και ακολούθησε μία κάμψη στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Ο θερινός είναι συνυφασμένος με την πανσέληνο, τον καλό καιρό της Ελλάδας, το γιασεμί, το αγιόκλημα», λέει ο Χρήστος Μανούρης.