Ποιος από μας μπορεί να εξηγήσει πώς ένας κόκκος σκόνης συνδέει τη Σαχάρα με τον Αμαζόνιο και μας κρατά στη ζωή, γεννώντας οξυγόνο, γονιμοποιώντας τα τροπικά δάση και πνίγοντας ακόμα και καταστροφικούς τυφώνες;

Ο μόνος που μπορεί είναι ο ερευνητής Λάτιφ Νάσερ, που έβαλε σκοπό να μας δείξει τους εκπληκτικούς και περίπλοκους τρόπους με τους οποίους συνδεόμαστε τόσο μεταξύ μας, όσο και με τον υπόλοιπο κόσμο και τα πράγματά του.

Κι όλα αυτά με απείρως διασκεδαστικό τρόπο.

Αυτή είναι με δυο λόγια η νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix «Connected», που στα ελληνικά κατέφτασε με τον υπότιτλο «Η μυστική επιστήμη για τα πάντα».

Διαθέσιμη από 2 Αυγούστου, είναι μια κομψή επιστημονική εξερεύνηση 6 επεισοδίων που αν δείχνει ένα πράγμα, είναι το γεγονός ότι είναι εντελώς αδιάφορο πού ζεις στον πλανήτη. Όλοι μας συνδεόμαστε μεταξύ μας με τρόπους που δεν συνειδητοποιούμε ή γνωρίζουμε.

Διασκεδαστική, εκπαιδευτική και διαφωτιστική, η σειρά μπλέκει φύση και επιστήμη και είναι τόσο καλά φτιαγμένη που αφορά όλους, από τον κολλημένο με τα ντοκιμαντέρ μέχρι και τον άνθρωπο που δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ του κάτι τέτοιο.

Καθένα από τα έξι επεισόδια φέρνει τον Νάσερ σε ένα διαφορετικό μέρος του πλανήτη για να εξερευνήσει πράγματα όπως η σκόνη και τα σύννεφα. Ή οι ατομικές βόμβες και οι τεχνολογίες παρακολούθησης.

Ο ίδιος ο Νάσερ είναι κάτοχος διδακτορικού στην ιστορία της επιστήμης, αλλά και ένας έξοχος αφηγητής. Γι’ αυτό και καταφέρνει να χωρέσει τόσες πολλές γνώσεις και πληροφορίες σε τόσο σύντομο διάστημα.