Μια ευχάριστη είδηση έρχεται από το Φεστιβάλ του Βερολίνου, απ΄όπου ανακοινώθηκε ότι φέτος δεν θα ισχύσει για τις ελληνικές, πορτογαλικές και ισπανικές ταινίες το όριο του ελάχιστου προϋπολογισμού του 1 εκατομμυρίου ευρώ, ως προϋπόθεση, ώστε ένα σχέδιο ταινίας, που αναζητά διεθνείς συμπαραγωγές, να συμμετάσχει στο τμήμα συμπαραγωγών της Μπερλινάλε (Berlinale Co+Production Market).

«Κανονικά οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν σχέδια ταινιών με προϋπολογισμούς μεταξύ 1 και 20 εκ. ευρώ, αλλά η κινηματογραφική παραγωγή σε αυτές τις χώρες έχει υποστεί τέτοια ύφεση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών που χρειάζεται τη βοήθειά μας για να ορθοποδήσει και να διατηρήσει την παρουσία της στη διεθνή αγορά» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του Φεστιβάλ του Βερολίνου, Ντίτερ Κόσλικι, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία του μέτρου.

Αποτελεί συνέχεια των επαφών του, που ξεκίνησαν στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2012, στη διάρκεια της διημερίδας Riding the Greek Wave και κατέληξαν τον Μάιο του 2013, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καννών, με τη συμμετοχή κινηματογραφικών παραγόντων της Ελλάδας.

«Συνολικά θα επιλεγούν 36 σχέδια από όλες τις συμμετοχές που θα υποβληθούν στο Berlinale Co+Production Market» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του διευθυντή του Φεστιβάλ Βερολίνου και προστίθεται: «Οι παραγωγοί τους θα συγκεντρωθούν στις 9 -11 Φεβρουαρίου 2014, με πιθανόν ενδιαφερόμενους συμπαραγωγούς χρηματοδότες, διανομείς, εκπροσώπους ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών».