Και ποιος δεν έχει φανταστεί τον εαυτό του στον ρόλο του υπερπράκτορα! Και γιατί όχι άλλωστε; Γρήγορα αυτοκίνητα, περιπέτειες, glamour, κουκλάρες κι όλα αυτά τα γελοία κατασκοπευτικά gadgets δεν μπορούν να σε αφήσουν ασυγκίνητο. Για να μη μιλήσω για το «00» και την άδεια να σκοτώνει…

Υπάρχει ωστόσο και κάτι άλλο που μας τραβάει στον James: δεν είναι τόσο το lifestyle και τα μπιχλιμπίδια, είναι κυρίως το πώς ενσαρκώνει τόσες πολλές από τις αρετές που σφυρηλατούν έναν άντρα: αυτοπεποίθηση, δυναμισμό, αυτοέλεγχο, ανεξαρτησία, γοητεία μπλέκονται με μια γερή δόση δύναμης και αρρενωπότητας.

Φαίνεται να κρατάει τον κόσμο στα χέρια του, αλλά την ίδια στιγμή θα μπορούσε κάλλιστα να τα εγκαταλείψει όλα…

Από το 1962 και τον «Dr. No», κάθε ενσάρκωση του περιώνυμου κατασκόπου -από τον Sean Connery μέχρι και τελευταία τον Daniel Craig- έχει παραδώσει μαθήματα ανδρισμού, χάρης και απαραίτητης επιτήδευσης.

Να λοιπόν τι σε έμαθε -ή έπρεπε να σε μάθει- ο Bond, James Bond…

Τέλειωσε αυτό που άρχισες

Ένας άντρας πρέπει να γεννά εμπιστοσύνη ότι θα ολοκληρώσει με επιτυχία την αποστολή του. Όλοι μπορούν να ξεκινήσουν κάτι, λίγοι ωστόσο το τελειώνουν με συνέπεια. Ο James μας μαθαίνει ότι η αποφασιστικότητα δεν είναι μια από τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του ο άντρας, είναι προαπαιτούμενο! Σημασία δεν έχει πώς μπαίνεις στον χορό, αλλά πώς τον τελειώνεις.

Κι αν τα πράγματα γίνουν δύσκολα και κάτι πάει στην πορεία στραβά (που θα πάει δηλαδή), όχι μόνο δεν τα παρατάει, αλλά εντείνει την προσπάθειά του για να φέρει σε πέρας την αποστολή του. Τον πιστεύεις ρε παιδί μου ότι θα κάνει αυτό που λέει ότι θα κάνει! Κι αυτό είναι το πρώτο μάθημα, κάτι για το οποίο όλοι οι άντρες οφείλουν να πασχίζουν.

Κατάκτησε την τεχνολογία

Ο Bond είναι ένας άνθρωπος που ζει στην εποχή του: είναι master της τεχνολογίας και των gadgets, αλλά ποτέ σκλάβος τους! Δεν θα δεις τον James να περνάει τη μέρα του στέλνοντας SMS ή κάνοντας social networking. Δεν θα τον δεις επίσης να κυκλοφορεί με το Bluetooth στο αυτί του. Όπου είναι ο Bond, είναι ολοκληρωτικά εκεί, χωρίς περισπασμούς από το smartphone του.

Χρησιμοποιεί την τεχνολογία όταν τη χρειάζεται, κι όταν δεν τη χρειάζεται τη στέλνει στον αγύριστο: ξέρει ότι είναι πολύ εξυπηρετική, είναι όμως και εξαιρετικά εθιστική. Γι’ αυτό και ακροβατεί αποτελεσματικά στη λεπτή αυτή διαχωριστική γραμμή. Το μάθημα λοιπόν; Βάλε την τεχνολογία στη θέση που της αρμόζει: έχε τη στη δούλεψή σου και κράτα τη σε απόσταση από τη ζωή σου.

Μάθε τον εχθρό σου

Όπως κάθε πολέμαρχος που σέβεται τον εαυτό του, ο Bond δεν μπαίνει ποτέ στη μάχη χωρίς να ξέρει τις απαραίτητες λεπτομέρειες για τον αντίπαλό του: όχι μόνο το ποιος είναι, αλλά και πώς σκέφτεται, τι λαχταρά, τι φοβάται, ποια είναι τα τρωτά του σημεία. Και κάτι ακόμα: ο James ξέρει ότι κάποιες φορές ο εχθρός είναι φανερός, άλλοτε όμως κρύβει καλά τις δόλιες προθέσεις του.

Έτσι κι εσύ, γνώρισε τους εχθρούς σου πριν αποφασίσεις να αναμετρηθείς μαζί τους: είτε πρόκειται για εξωτερικό εχθρό, όπως ένας αντίζηλος στη δουλειά σου, είτε για εσωτερικό, όπως τα ψεγάδια του χαρακτήρα σου, οι αδυναμίες ή οι εθισμοί σου, η γνώση είναι το κλειδί για τη νίκη. Αναγνώρισε τους εχθρούς σου, κοίτα τους στα μάτια, μάθε τα υπέρ και τα κατά τους και μπες στη μάχη: ο Bond το κάνει ιδιαίτερα καλά κι εμείς οι λοιποί πρέπει να τον μιμηθούμε…

Ανακάλυψε το στιλ που σκοτώνει

Για δεκαετίες, μέρος του να είσαι άντρας σήμαινε να είσαι κατάλληλα ντυμένος για την περίσταση: σακάκια, καπέλα, κολλαρισμένα πουκάμισα και καλοβαλμένα παντελόνια ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του ανδρισμού. Κάπου στην πορεία χάθηκε το παιχνίδι και σήμερα ο άντρας βγαίνει από το σπίτι του με baggy παντελόνι, μακό μπλουζάκι, άντε και κάνα αθλητικό καπέλο.

«Μα δεν είμαι γυναίκα να νοιάζομαι για τα ρούχα μου», θα διαμαρτυρηθείς και με το δίκιο σου, για να εισπράξεις τη φλεγματική βρετανική απάντηση του James καθώς τον βλέπεις να ξεμακραίνει με την κοπέλα σου: «είστε ένας βλάκας, κύριε»! Ο τρόπος που ντύνεσαι αποκαλύπτει πολλά για την προσωπικότητά σου και οι άντρες που είναι καλοντυμένοι εμπνέουν σεβασμό και κύρος. Ξεφορτώσου λοιπόν τα κουρέλια από την ντουλάπα σου και κάν’ το όπως ο James∙ σε τελική, το πρώτο βήμα για να αποκτήσεις τη χάρη του Bond είναι να ντύνεσαι σαν αυτόν…

Μάθε να χειρίζεσαι το «όπλο» σου

Καλά κατάλαβες, δεν αναφέρομαι στο Walther PPK, αλλά στη γοητεία του Bond και τον απαράμιλλο τρόπο του με τις γυναίκες. Ο James τα κάνει όλα σωστά και με στιλ, γι’ αυτό και οι γυναίκες κολλάνε πάνω του σαν μύγες! Δεν έχει το μέλι, ξέρει απλώς πώς να φέρεται και να σαγηνεύει το άλλο φύλο, αλλάζοντας στρατηγικές και αιφνιδιάζοντας τις εκάστοτε παρτενέρ του. Θυμάσαι ποτέ τον Bond να δείλιασε να πλησιάσει την καρακουκλάρα του καζίνο; Τον είδες ποτέ αμήχανο σαν μαθητούδι να σκέφτεται να την πέσει στη χορεύτρια του night club; Ακριβώς!

Με ζηλευτή χάρη και αυτοπεποίθηση, δείχνει ότι αυτός είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και σέρνει πάντα πρώτος τα βήματα του χορού. Γι’ αυτό και κανένα θηλυκό δεν μπορεί να του αντισταθεί. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα διστάσεις να μιλήσεις στην αιθέρια ύπαρξη του πάρτι, σκέψου τι θα έκανε ο James: θα έπαιρνε δυο ποτήρια σαμπάνιας και θα την πλησίαζε με το γνωστό αγέρωχο και πολλά υποσχόμενο ύφος του. Και κάτι ακόμα: ο Bond πηγαίνει πάντα για την ωραιότερη, δεν συμβιβάζεται με ημίμετρα ούτε αναλογίζεται αν είναι στα κυβικά του…

Μείνε ψύχραιμος

Θυμάσαι τη σκηνή στην τελευταία 007 ταινία που ο Bond κατέρρευσε από την αφόρητη πίεση της αποστολής του; Όχι; Ούτε εγώ! Γιατί ο James παραμένει ψύχραιμος σε κάθε κατάσταση, όσο πιεστική κι αν είναι. Δεν αποδιοργανώνεται ούτε και αποπροσανατολίζεται από τον στόχο του. Η ζωή είναι πράγματι δύσκολη: ξεπέρασέ το! Βρες το ψυχικό σθένος να χειρίζεσαι με αυτοπεποίθηση τις καταστάσεις και να λειτουργείς με αυτοέλεγχο, ακόμα κι όταν ο κόσμος φαίνεται να καταρρέει γύρω σου.

Και ο καλύτερος τρόπος να λειτουργείς σε στρεσογόνες συνθήκες είναι να είσαι προετοιμασμένος γι’ αυτό. Να είσαι πάντα έτοιμος για τα πάντα και να αιφνιδιάζεσαι μόνο προσωρινά. Αυτό είναι και το κορυφαίο μάθημα ανδρισμού από τον αρχικατάσκοπο των 5 ηπείρων…