Πρεμιέρα στις 12 Νοεμβρίου θα κάνει στη Νέα Υόρκη το ντοκιμαντέρ «Amazing Grace» για τη ζωή της Αρίθα Φράνκλιν- σαράντα έξι ολόκληρα χρόνια αφότου γυρίστηκε. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σίντνεϊ Πόλακ, και η ταινία χρονολογείται από τα 1972, ωστόσο είχε μείνει από τότε αμοντάριστη. Ακολούθησαν χρόνια νομικών επιπλοκών και τώρα η ταινία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο φεστιβάλ DOC NYC. Η «βασίλισσα της σόουλ» έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο, από καρκίνο, σε ηλικία 76 ετών. Όπως εξηγεί το BBC, η ταινία «Amazing Grace» ολοκληρώθηκε μόλις το 2011, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Στη συνέχεια, η Φράνκλιν και οι δικηγόροι της μπλόκαραν επανειλημμένα την κυκλοφορία της, μηνύοντας μάλιστα κάποτε και τον παραγωγή.

Τελικά η κατάσταση ξεκαθαρίστηκε νομικά μετά τον θάνατο της Αρίθα Φράνκλιν, όταν πλέον η οικογένειά της εμφανίστηκε ανοιχτή στο να δει το ντοκιμαντέρ. Η ταινία γυρίστηκε μέσα σε δύο νύχτες στον ναό New Temple Missionary Baptist Church στο Λος Άντζελες, όπου η Φράνκλιν ηχογράφησε τον δίσκο «Amazing Grace». Ωστόσο ο Πόλακ έκανε ένα λάθος στη διάρκεια των γυρισμάτων, το 1972. Παραλείποντας ένα σημαντικό εργαλείο που θα συγχρόνιζε τον ήχο με την εικόνα- στην προ-ψηφιακή εποχή- το αποτέλεσμα ήταν το υλικό των γυρισμάτων, διάρκειας 20 ωρών, πολύ δύσκολο να μονταριστεί. Η εταιρεία Warner Bros studio, που είχε χρηματοδοτήσει το γύρισμα, τελικά παραιτήθηκε, σύμφωνα με τους New York Times. Τελικά ο παραγωγός Alan Elliot εξασφάλισε τα δικαιώματα της ταινίας το 2007, έναν χρόνο πριν τον θάνατο του Πόλακ, και μαζί με ομάδα ειδικών κατάφερε να ενώσει το υλικό, χρησιμοποιώντας πλέον ψηφιακή τεχνολογία.

«Οι θαυμαστές της Αρίθα θα ενθουσιαστούν από κάθε στιγμή της ταινίας, καθώς η προσωπικότητά της, η αφοσίωσή της στον Θεό και το πνεύμα της είναι παρόντα σε κάθε καρέ» τόνισε σε δήλωσή του. Για να θέσει υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ του 2019, το ντοκιμαντέρ, που έχει διάρκεια 87 λεπτών, θα παιχτεί για μία εβδομάδα στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον Elliot, στη συνέχεια θα γίνει ευρύτερη διανομή. «Το ‘Amazing Grace’ είναι η καρδιά και η ψυχή της Αρίθα Φράνκλιν» τόνισε η ανιψιά της και διαχειρίστρια της περιουσίας της Sabrina Owens. «Οι θαυμαστές της πρέπει να δουν την ταινία αυτή, που είναι τόσο αγνή και χαρούμενη». Στη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας της, που εκτείνεται χρονικά σε πολλές δεκαετίες, η Φράνκλιν είχε κερδίσει 18 βραβεία Γκράμι και πολλή αγάπη από το κοινό.