Ο θερινός κινηματογράφος είναι από μια από τις καλοκαιρινές συνήθειες που μπορούμε να απολαύσουμε παρά την κρίση. Αν εξαιρέσει κανείς τα… κουνούπια και τις συνήθως άβολες καρέκλες, ένα θερινό σινεμαδάκι είναι ό,τι πρέπει για να μας αλλάξει τη διάθεση.

Το θερινό σινεμά δεν είναι μόνο ελληνικό προνόμιο. Σε πολλές πόλεις του κόσμου, οι υπαίθριες προβολές είναι αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια και το travelchannel.com έκανε τη δική του λίστα με τα καλύτερα θερινά σινεμά του κόσμου.

Όμως, όπως θα διαπιστώσετε βλέποντας τις φωτογραφίες, οι ξένοι θερινοί κινηματογράφοι δεν μοιάζουν πολύ με τους δικούς μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται για μόνιμες εγκαταστάσεις, αλλά για μία απλή οθόνη που στήνεται παροδικά σε πλατείες ή… παραλίες.

Περθ – Αυστραλία
Αυτό το σινεμά είναι Must για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Περθ. Βρίσκεται στην οροφή ενός κτιρίου, με θέα τους ουρανοξύστες. Οι θεατές κάθονται σε σεζ-λονγκ, ενώ η καντίνα βρίσκεται σε ένα παλιομοδίτικο τροχόσπιτο της δεκαετίας του ’50.

Βαλτιμόρη – ΗΠΑ
Το «cinema al fresco» (υπαίθριο σινεμά) της ιταλικής συνοικίας της Βαλτιμόρης, μετράει 15 χρόνια και είναι η πιο δημοφιλής καλοκαιρινή ατραξιόν της περιοχής. Φυσικά, οι περισσότερες ταινίες έχουν θεματολογία που σχετίζεται με την Ιταλία (βλ. Νονός), ενώ οι θεατές μπορούν ταυτόχρονα να απολαμβάνουν την ιταλική μακαρονάδα τους, από το παρακείμενο εστιατόριο.

Σιάτλ – ΗΠΑ
Το Σιάτλ δεν έχει φήμη «καλοκαιρινής» πόλης, όμως, τα καλοκαιρινά βράδια του είναι αρκετά ζεστά και οι κάτοικοι απολαμβάνουν τις ταινίες στον υπαίθριο κινηματογράφου που βρίσκεται κάτω από τον περίφημο πύργο της πόλης.

 

Παραλία Μπόνταϊ – Αυστραλία
Στη διάρκεια της ημέρας η παραλία Μπόνταϊ είναι το στέκι των σέρφερ του Σίδνεϊ. Τα βράδια, όμως, μεταμορφώνεται σε αγαπημένο σημείο των σινεφίλ. Η οθόνη στήνεται μπροστά στη θάλασσα και οι θεατές βλέπουν κλασικές ταινίες και απολαμβάνουν λιχουδιές. Η βραδιά συνήθως κλείνει με ροκ συναυλίες.

Καμάρι – Σαντορίνη
Το σινεμά στο Καμάρι είναι ένας τυπικός ελληνικός κινηματογράφος, αλλά για τους ξένους τουρίστες αποτελεί μοναδική ατραξιόν. Τις περισσότερες βραδιές είναι κατάμεστος. Ακόμη και όταν προβάλλει ελληνικές ταινίες, χωρίς υπότιτλους!

Μπόλντερ – ΗΠΑ
Στο Μπόλντερ του Κολοράντο οι κινηματογραφικές βραδιές είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. Η οθόνη στήνεται σε μία πλατεία και το σόου αρχίζει με συναυλίες από τοπικά συγκροτήματα και διαγωνισμούς κινηματογραφικών γνώσεων. Όταν δύσει ο ήλιος αρχίζουν οι προβολές των, κυρίως παλιών και κλασικών, ταινιών.

Λονδίνο – Βρετανία
Το Λονδίνο είναι ίσως το τελευταίο μέρος στον κόσμο όπου θα περιμένατε να υπάρχει θερινός κινηματογράφος. Κι όμως, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, η οθόνη στήνεται στο προαύλιο του επιβλητικού Somerset House, κοντά στις όχθες του Τάμεση.

Σίδνεϊ – Αυστραλία
Ένας ζηλευτός κινηματογράφος με θέα το περίφημο λιμάνι του Σίδνεϊ. Η οθόνη βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στο νερό και οι θεατές απολαμβάνουν την ταινία χαλαρώνοντας σε πολυτελείς ξαπλώστρες.

Κάστρο Μονζουίκ – Βαρκελώνη
Κάθε καλοκαίρι, κάτοικοι και τουρίστες ανηφορίζουν στον κατάφυτο λόφο της Βαρκελώνης για να δουν κλασικές ταινίες στο υπαίθριο σινεμά, που βρίσκεται στα τείχη του κάστρου.

Ντένβερ – ΗΠΑ
Το αμφιθέατρο Red Rocks είναι ένα θαύμα της φύσης. Οι κόκκινοι βράχοι αριστερά και δεξιά από τις κερκίδες εξασφαλίζουν άψογη ακουστική και χαρίζουν μια μοναδική εμπειρία στους θεατές. Όταν το αμφιθέατρο δεν φιλοξενεί συναυλίες, μετατρέπεται σε θερινό σινεμά.