Η λέξη «Μινόρε» φέρνει στο μυαλό – στις μεγαλύτερες, κυρίως, ηλικίες – τη θρυλική σειρά της ΕΡΤ, «Το μινόρε της αυγής», που ήταν ουσιαστικά η ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού. Αυτό, το ξεχνάτε. Γιατί στο «Μινόρε» του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα, που πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 21 Μαρτίου, δεν θα δείτε αυτό που έχετε, ενδεχομένως, κατά νου.

Ρεμπέτικα θα ακούσετε, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Όπως διαφορετική είναι η ίδια η νέα ταινία του Κουτσολιώτα, ο οποίος συστήνει στο σινεφίλ κοινό ένα b movie θρίλερ που θα σας κάνει να κλάψετε από τα γέλια. Αυτός, άλλωστε είναι και ο στόχος του σκηνοθέτη και αν κρίνουμε από τις πρώτες κριτικές στο εξωτερικό που πήρε μέρος η ταινία σε διεθνή φεστιβάλ, έχει κερδίσει το στοίχημα.

Το «Μινορέ» είναι μία horror κωμωδία που συνδυάζει το ρεμπέτικο με τη μυθολογία του Lovecraft και την κλάψα του παλιού ελληνικού μελό κινηματογράφου με τον Στίβεν Κινγκ, ενώ όταν προβλήθηκε στη Βραζιλία έκανε μέχρι και τους βραζιλιάνους να χορεύουν συρτάκι. Ο Κουτσολιώτας υπηρετεί ξανά το είδος του καλτ τρόμου με στοιχεία μαύρου χιούμορ και δράσης, σε μία από τις σπάνιες δημιουργίες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά που ανήκουν στο ανεξερεύνητο αυτό είδος.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Μια υγρή καλοκαιρινή νύχτα, μια παραλιακή ταβέρνα της Ελλάδας βουτηγμένη στη μουσική και στους χορούς καλύπτεται ξαφνικά από ομίχλη. Παράξενα όντα πολιορκούν την πόλη, επιτίθενται σε ανθρώπους, ενώ κάποιους τους παρασύρουν στη θάλασσα με όνειρα αλλόκοτα. Μια παρέα μουσικών ενώνει τις δυνάμεις της με έναν χαμένο ναύτη για να εντοπίσουν τον αλλοπρόσαλλο πατέρα του, μαζί με μία σερβιτόρα, έναν body builder, τη γιαγιά τους, μερικούς εγκληματίες της πιάτσας και έναν απέθαντο ιερέα. Όλοι μαζί αντιστέκονται στους απόκοσμους εισβολείς.

Το «Μινόρε» έρχεται να κάνει την ανατροπή

Αναμειγνύοντας το σινεμά του φανταστικού, το ελληνικό φολκλόρ, μία δόση μαύρου χιούμορ και το εμψυχωτικό ρεμπέτικο (που εκφράζει την ελληνική ταυτότητα, την ιδιοσυγκρασία και το πάθος), το «Μινόρε» αποτελεί μία ανάλαφρη μεταφορά μιας χούφτας Ελλήνων που συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν υπαρξιακές και απτές κρίσεις της σύγχρονης πραγματικότητας. Είτε πρόκειται για μία τρομακτική πανδημία, είτε για την οικονομική καταστροφή, όταν τα τέρατα εμφανίζονται μέσα από την ομίχλη και απειλούν να καταστρέψουν την πραγματικότητα και τον τρόπο ζωή μας, το μόνο που μας γλιτώνει από την τρέλα είναι να ζήσουμε τη στιγμή και να εκτονώσουμε τους φόβους μας μέσα από τον χορό.

Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης, Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας για το τι ήταν εκείνο που τον ώθησε να καταπιαστεί με αυτό το είδος: «Η αγαπημένη μου ανάμνηση από τα παιδικά μου χρόνια στην Ελλάδα είναι να βλέπω ταινίες σε θερινά σινεμά στην παραλία. Καθώς οι γονείς μου είχαν ένα μαγαζί σε μία μικρή τουριστική πόλη, μου άρεσε να ξεφεύγω σ’ αυτόν τον κόσμο μέσα από ταινίες με τέρατα και άλλες παράξενες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.

Παρόλη την πλούσια κληρονομιά της Ελλάδας στη μυθολογία και τις δεισιδαιμονίες, η απουσία ταινιών με παράξενα πλάσματα σε μυθικές περιπέτειες είναι σχεδόν απόλυτη, με εξαίρεση την υπέροχη καλτ κωμωδίας του Πάνου Κούτρα, «Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά». Ελπίζω η ταινία Μινόρε να το αλλάξει αυτό!».

Ο Κουτσολιώτας έχοντας εργαστεί ως καλλιτέχνης-υπεύθυνος των VFX σε ταινίες των Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Στίβεν Σπίλμπεργκ και Σαμ Μέντες, όχι μόνο έχει εμπνευστεί από το όραμά τους, αλλά γνωρίζει σε βάθος τι χρειάζεται για τα πρωτοκλασάτα εικαστικά των χολιγουντιανών ταινιών. «Αποστολή μου είναι να μεταφέρω όλη τη γνώση μου από τις μεγάλες παραγωγές των στούντιο και να την εφαρμόσω για να ρίξω φως στο ξεχωριστό είδος ιστοριών που πηγάζουν από την ελληνική κληρονομιά μου», εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Συντελεστές ταινίας

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας
Σενάριο: Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας, Elizabeth E. Schuch
Ηθοποιοί: Davide Tucci, Δάφνη Αλεξάντερ, Απόλλων Μπόλλας, Νικόλας Μπράβος, Στέλιος Δηµόπουλος, Μαρία-Νεφέλη Δούκα, Μελέτης Γεωργιάδης, Igor Gorewicz, Ιωάννης Χατζηγιάννης, Ελευθερία Κόµη, Χρήστος Κοντογεώργης, Μάκης Παπαδηµητράτος, Έφη Παπαθεοδώρου, Κωνσταντίνος Συµσιρής, Γιάννης Ζουγανέλης, Χρήστος Κάλοου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Θάνος Αλεξίου
Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης & David Kemp

Κυκλοφορεί 21 Μαρτίου στους κινηματογράφους από τη FEELGOOD