Υπάρχουν ψαροταβέρνες και μεζεδοπωλεία στην Αττική με νοσταλγικό χαρακτήρα που αποτελούν σταθερές αξίες για νόστιμα πιάτα που μυρίζουν ακόμη ιώδιο. Καλτ επιλογές με πολλά χρόνια ιστορίας που αποδεικνύουν ότι η διαχρονικότητα είναι κάτι που κερδίζεται με επιμονή στην παράδοση και δίνοντας, πάντα, έμφαση στην ποιότητα.

Μαργαρώ

Η Μαργαρώ (Λεωφ. Χατζηκυριακού 126) με παράδοση που ξεκινά από το 1944, είναι πλέον διάσημη για το τηγάνι της και θεωρείται μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του Πειραιά. Ο χώρος της είναι απλός και λιτός, ωστόσο σίγουρα δεν θα του δώσετε και πολύ σημασία, μιας και το ενδιαφέρον σας θα κερδίσουν τα λαχταριστά πιάτα. Θα παραγγείλετε χωριάτικη σαλάτα και μια σειρά καρπών της θάλασσας που μυρίζουν αλάτι και φρεσκάδα και θα σας κάνουν να μην θέλετε να σταματήσετε τη γευσιγνωσία.

Η Λέσβος

Η Λέσβος

Ένα από τα πιο παλιά γευστικά στέκια στην περιοχή, που έχει συνδυάσει το όνομά του με το παρελθόν της. Η Λέσβος, επί της Εμμανουήλ Μπενάκη (Νο 38) είναι ένα μεζεδοπωλείο που λειτουργεί για περισσότερο από 50 χρόνια. Νόστιμοι ουζομεζέδες που μεταφέρουν στο όμορφο νησί του Αιγαίου και μια ατμόσφαιρα θαλπωρής παλιακιά, που, ωστόσο, αξίζει να βιώσει ακόμη και ο πιο μοντέρνος γευσιγνώστης. Κεφτεδάκια και κολοκυθοκεφτέδες, γαύρος παστός από τον ιδιοκτήτη, φάβα με κρεμμύδι, χταπόδια στα κάρβουνα και σουπιές, φρέσκο καλαμάρι και λαδοτύρι Μυτιλήνης στα πιάτα που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε. Κι αν δεν προλάβετε θα το κάνετε την επόμενη φορά, καθώς αν βρεθείτε έστω και μία φορά εδώ σίγουρα θα επιλέγετε η Λέσβο ξανά και ξανά για τους σπιτικούς της μεζέδες.

Λαγουδέρα

Μεζεδοπωλείο Λαγουδέρα

Από τις πιο διάσημες επιλογές στο Πέραμα, για τα νόστιμα θαλασσινά και τις μεγάλες μερίδες της. Η Λαγουδέρα (Λεωφ. Δημοκρατίας 33) είναι ένα από τα πιο κλασικά ψαρομάγαζα στην ευρύτερη περιοχή, με νησιωτικό περιβάλλον και ένα σωρό καλούδια από το βυθό της θάλασσας. Και όλα αυτά σε λογικές τιμές.

Ταξιδεύοντας

Χρώματα και αρώματα του βυθού της ελληνικής θάλασσας πρωταγωνιστούν στις προτάσεις του Ταξιδεύοντας, της καθιερωμένης ψαροταβέρνας στο Κερατσίνι. Ολόφρεσκα ψάρια απευθείας από τα δίχτυα των ψαράδων, πρωτότυποι θαλασσομεζέδες (το χταπόδι του Νώντα στις κορυφαίες επιλογές) και μια ενημερωμένη λίστα με ετικέτες σε ούζο και τσίπουρο απ’ όλη την Ελλάδα. Μεγάλα αλλά και μικρότερα ψαράκια, ενημερωμένη ποικιλία σε ολόφρεσκα όστρακα και ιδιαίτεροι τρόποι μαγειρέματος, χαρακτηρίζουν τον πλούσιο κατάλογό της για τον οποίο θα επιστρέφετε εδώ ξανά και ξανά.