Πλήθος δωρεάν εκδηλώσεων μπορείτε να βρείτε απόψε στην Αθήνα και σχεδόν όλες έχουν άρωμα Χριστουγέννων! Έτσι λοιπόν μπορείτε να παρευρεθείτε στις δωρεάν Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Δήμο Ιλίου. Ο Άη Βασίλης θα δέχεται τα παιδιά στην Κεντρική πλατεία του Ιλίου, θα φωτογραφίζεται μαζί τους και θα προσφέρει γλυκίσματα. Ώρες: 17.30 – 20.30

85 χρόνια Μίκης στο Ίδρυμα Ευγενίδου,με μοναδικό στόχο την ενεργοποίηση αισθημάτων, ο θόλος του Πλανηταρίου θα λάμψει από την πολύπλευρη δημιουργικότητα του Μίκη και την «αφηγηματική ψηφιοποίηση» της Συμφωνίας Νο 2 «To τραγούδι της γης». Το μουσικό μανιφέστο του Μίκη όπως έχει χαρακτηρισθεί.

Oι καλλιτέχνες που συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά είναι: Αδαμάκος Γιάννης, Αρμακόλα Γεωργία, Γαζετοπούλου Γιούλια, Δρούγκας Αχιλλέας, Ζουμπουλάκης Πέτρος, Καρράς Χρήστος, Κευγάς Μιχάλης, Κληρονόμος Νικόλας, Κοκκινίδης Δημοσθένης, Κούκος Δημήτρης, Λογοθέτης Γιάννης (Λογό), Μυταράς Δημήτρης, Μυταρά Χαρίκλεια, Παπαγιάννη Σύνη, Ροζάκου Γιούλα, Σταθόπουλος Γιώργος, Ταλαγάνης Δημήτρης, Τζανουλίνος Πραξιτέλης, Τσιροπούλου Άντα, Χατζηπαυλής Ιωσήφ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας άφιξης στο Πλανητάριο. Παράλληλα, στο ισόγειο χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου θα φιλοξενείται η έκθεση του καταξιωμένου καλλιτέχνη Νικόλα Κληρονόμου «Τα παιδικά του χρόνια…ένα ταξίδι». Η έκθεση περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, προσφορά του ζωγράφου στο μεγάλο συνθέτη και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο Ίδρυμα Ευγενίδου (2ο Περιστήλιο), Λ. Συγγρού 387 – 175 64 Παλ. Φάληρο.

Gipsy Jazz Guitar Σεμινάριο του Γιώργου Κρομμύδα. Ο κιθαρίστας Γιώργος Κρομμύδας μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του ως μέλος των Hot Club de Grèce, ενός από τα πιο γνωστά gipsy swing μουσικά σύνολα, θα παρουσιάσει μια ιστορική αναδρομή από τη γέννηση της σχολής gipsy swing, που δημιούργησε ο θρυλικός Jean Django Reinhardt, καθώς και στοιχεία από την τεχνική, το ρυθμό και την αρμονία της gipsy guitar. Μαζί του, επίλεκτοι καλεσμένοι που θα παρουσιάσουν ζωντανά κάποια από τα πιο γνωστά κομμάτια του Django, αλλά και γενικότερα του jazz ρεπερτορίου. Στην αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας. Ιπποκράτους 41, Αθήνα. Ώρα: 19.00

Δωρεάν παγοδρόμιο και εκδηλώσεις από τα Notos. Η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου πλησιάζει και τα πολυκαταστήματα notosgalleries και notoshome μετατρέπουν το κέντρο της Αθήνας σε ένα απέραντο Χριστουγεννιάτικο τοπίο με πολλές εκπλήξεις, happenings, αγαπημένους καλλιτέχνες, πυροτεχνήματα, δώρα και Ένα τεράστιο παγοδρόμιο 300 τετραγωνικών μέτρων. Θα λειτουργεί τις εργάσιμες μέρες και ώρες και θα είναι ελεύθερο για όλους

Χριστουγεννιάτικη Φαντασία στον Εθνικό Κήπο. Τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου ανοίγει τις πύλες του για άλλη μία χρονιά ο Εθνικός Κήπος, το αγαπημένο μέρος των Χριστουγέννων, για να υποδεχτεί τους μικρούς πολίτες της πόλης. Ξωτικά και αερικά θα περιμένουν τα παιδιά για να τα οδηγήσουν σε ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι ανακάλυψης.

Στον Εθνικό Κήπο θα φιλοξενηθούν όλες οι αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών, που με σύμμαχό τους το χριστουγεννιάτικο πνεύμα θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να ταξιδέψουν στην Χριστουγεννιάτικη Φαντασία. Ο Εθνικός κήπος θα θυμίζει ένα φανταστικό σκηνικό από μικρά ξύλινα σπιτάκια, όπου τα παιδιά θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές διαδραστικές δράσεις.

Ένα ταξίδι από το οποίο δεν θα λείπει το Σπίτι του Άγιου Βασίλη, που θα περιμένει τους μικρούς μας φίλους για να τους διηγηθεί τις περιπέτειές του από τα ταξίδια του.

Στην Πράσινη Φαντασία τα παιδιά θα ενημερώνονται για τα οικολογικά προβλήματα του πλανήτη και μέσα από διαδραστικά παιχνίδια θα εκπαιδεύονται για την αντιμετώπισή τους. Στο Εργαστήρι Φαντασίας, θα μάθουν να κατασκευάζουν χριστουγεννιάτικα καπέλα, ενώ στα Παραμύθια των Χριστουγέννων παιδαγωγός θα αφηγείται χριστουγεννιάτικες ιστορίες από όλο τον κόσμο. Τα παιδιά θα μπορούν να γράφουν τις ευχές τους σε χρωματιστά στολίδια, και να τα κρεμάνε σε αληθινά δεντράκια εξωτερικά του χώρου Φανταστικές Ευχές.

Ο Εθνικός Κήπος θα λειτουργεί από τις 20 Δεκεμβρίου 2010 έως τις 6 Ιανουαρίου 2011 (ώρες 10.00 έως 17.00) με ελεύθερη είσοδο.

Τέλος, δωρεάν «Παραμυθένια Πολιτεία» στο Περιστέρι με δωρεάν καρουσέλ. Στον εξωτερικό χώρο της 1ης Παιδικής Χαράς θα έχουν αφετηρία 2 εορταστικά τρενάκια, που θα μεταφέρουν και φέτος τα παιδιά και τους γονείς σε μια μαγική βόλτα στη στολισμένη πόλη. Στη 1η Παιδική Χαρά Περιστερίου. Π. Τσαλδάρη & Φλέμινγκ. Έως και τις 7 Ιανουαρίου 2011, κατά τις ώρες 11:00 έως και τις 21:00.