Όταν η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, το πρώτο βιβλίο της τριλογίας Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, κυκλοφόρησε στα ράφια των καταστημάτων το 1954, δεν υπήρχαν πολλά με τα οποία να μπορεί να συγκριθεί. Με το εκτεταμένο μείγμα υψηλής φαντασίας και πραγματικής μυθολογίας, ο Τζον Τόλκιν μετέφερε τους αναγνώστες σε μια θαυμαστή, φανταστική χώρα με τις δικές της γλώσσες, πολιτισμούς και συγκρούσεις.

Περισσότερα από 65 χρόνια αργότερα, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών εξακολουθεί να αποτελεί πολιτιστικό σημείο αναφοράς, εμπνέοντας νέες γενιές συγγραφέων, κινηματογραφιστών και άλλων δημιουργικών μυαλών στο είδος της φαντασίας. Ακολουθούν, λοιπόν, μερικά πράγματα που ακόμη και οι φανατικοί λάτρεις της Μέσης Γης μπορεί να μην γνωρίζουν.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών δεν προοριζόταν για τριλογία

Άρχοντας των δαχτυλιδιών

Ο Τόλκιν άρχισε να γράφει τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών στα τέλη του 1937, σε ηλικία 45 ετών, και θα περνούσαν 12 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί τελικά το μυθιστόρημά του (και μερικά ακόμη χρόνια μετά μέχρι την έκδοση).

Άρχοντας των δαχτυλιδιών

Αν και το βιβλίο είχε σχεδιαστεί ως ένα μοναδικό έργο, το τεράστιο μέγεθος του έργου του Τόλκιν –περισσότερες από 1.000 σελίδες και περίπου 500.000 λέξεις– σε συνδυασμό με τη μεταπολεμική έλλειψη χαρτιού στο Ηνωμένο Βασίλειο ανάγκασαν τον εκδότη του να χωρίσει τον τόμο σε τρεις ξεχωριστούς τόμους: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, Οι Δύο Πύργοι και Η Επιστροφή του Βασιλιά. Σίγουρα δεν ήταν η απλή συνέχεια ενός παιδικού βιβλίου που είχε αρχικά στο μυαλό του ο εκδότης. 

Η πρώτη χάρτινη έκδοση του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών στις ΗΠΑ ήταν πειρατική

Άρχοντας των δαχτυλιδιών

Το 1965 ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ σε χαρτόδετη μορφή, με την ευγενική χορηγία του εκδότη επιστημονικής φαντασίας Ace Books -και μάλιστα χωρίς την άδεια του ίδιου του Τόλκιν, σύφμωνα με όσα αναφέρει το mentalfloss.com. Ο εκδότης της Ace, Donald A. Wollheim, ισχυρίστηκε ότι τα έργα δεν διέθεταν πνευματικά δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνοντάς τα απροστάτευτα και ώριμα για έκδοση. Η έκδοση του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Ace που πωλούνταν προς 75 σεντς το καθένα, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, οδηγώντας τον Τόλκιν να επιστρέψει στα βιβλία του για να κάνει αρκετές αναθεωρήσεις ώστε να τύχουν προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Ο Τόλκιν, μάλιστα, κάλεσε τους θαυμαστές του να μποϊκοτάρουν τις εκδόσεις Ace υπέρ των νέων ενημερωμένων, και επίσημων, χάρτινων βιβλίων της Ballantine Books -αν και κόστιζαν περίπου 20 σεντς περισσότερο. Αργότερα η Ace συμφώνησε να σταματήσει την εκτύπωση των βιβλίων και να καταβάλει στον Τόλκιν δικαιώματα για κάθε αντίτυπο που πωλείται. Οι συνολικές πωλήσεις των εκδόσεων Ace και Ballantine του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών έφτασαν τις 250.000 σε μόλις 10 μήνες.

Ο Τόλκιν είχε στα σκαριά μια κανονική συνέχεια του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Άρχοντας των δαχτυλιδιών

Ενώ υπάρχει πολύ υλικό εκεί έξω που περιγράφει λεπτομερώς την ιστορία της Μέσης Γης, ο Τόλκιν δεν δημοσίευσε ποτέ μια πραγματική συνέχεια του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Όμως ο συγγραφέας άρχισε να δουλεύει πάνω σε μία -έδωσε μάλιστα και έναν προσωρινό τίτλο: Η νέα σκιά.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, θα διαδραματιζόταν έναν αιώνα μετά τον θάνατο του Άραγκορν και θα αφορούσε μια λατρεία που λατρεύει τον Σάουρον και εξαπλώνει το κακό στη χώρα. Ο Τόλκιν έγραψε μόνο δύο σκηνές προτού εγκαταλείψει, ενώ αργότερα έγραψε: «Θα μπορούσα να είχα γράψει ένα “θρίλερ” για την πλεκτάνη και την ανακάλυψη και ανατροπή της -αλλά θα ήταν ακριβώς αυτό. Δεν άξιζε τον κόπο».