Οι λάτρεις της πίτας με χειροποίητο φύλλο σίγουρα θα έχετε συμπεριλάβει τις παρακάτω γευστικές στάσεις στις αγαπημένες σας. Οι τυρόπιτες που θα βρείτε στις διευθύνσεις που ακολουθούν μυρίζουν φρεσκάδα, έχουν πλούσια γέμιση τυριού και είναι παρασκευασμένες σπιτικά, με φύλλο που ανοίγεται σε καθημερινή βάση στο χέρι.

Μαμ

Τυρόπιτες Μαμ

Λειτουργεί από το 1958 και πρόκειται για μία από τις πιο φημισμένες γευστικές στάσεις του κέντρου. Στο Μαμ, επί της Πεσμαζόγλου (νο 3), η τυρόπιτα παράγεται με φρέσκα αυγά, βούτυρο γάλακτος και ελληνικό αλεύρι, ενώ ξεχωρίζει για το χρυσαφί φύλλο και την ισορροπία γεύσεων που διατηρείται μεταξύ του φύλλου και της γέμισης. Η ζύμη κουρού παράγεται με ιδιαίτερη μαεστρία, ενώ το ψήσιμό της της προσδίδει την κατάλληλη τραγανότητα.

Άριστον

Οι κλασικές τυρίπιτες κουρού στο Άριστον

Αν ένα μαγαζί έχει συνδυάσει το όνομά του με την Βουλής, αυτό αδιαμφισβήτητα είναι το Άριστον στον αριθμό 10. Οι μυρωδιές από τις ολόφρεσκες και φρεσκοψημένες πίτες του, από τις πιο γνώριμες για όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ η βουτυράτη κουρού του, έχει μεγαλώσει γενιές γενιές. Σε καθημερινή βάση, το Άριστον φουρνίζει, εκτός από την περίφημη τυρόπιτα κουρού –η πιο ιστορική στην πόλη– 22 περίπου διαφορετικές γεύσεις σε αλμυρές πίτες με χειροποίητο φύλλο (σπανάκι, μανιτάρι, πιπεριά, κολοκύθι, πράσο κ.α. αναλόγως και τις φρέσκες πρώτες ύλες της εποχής) και 10 γλυκές (μηλόπιτα, ροδακινόπιτα, αχλαδόπιτα). Ενώ, στις βιτρίνες του παρατηρούμε και κάποια γλυκά, κυρίως εκείνα που υπάρχουν στην ελληνική παράδοση. 

Δήμητρα Γουναρίδη

Τυρόπιτες Δήμητρα Γουναρίδη

Με μεγάλη παράδοση στις πίτες και τα γλυκά της Μικράς Ασίας, το εργαστήριο φύλλου και ζαχαροπλαστικής «Δήμητρα Γουναρίδη» στη Νέα Ιωνία (Ευαγγελικής Σχολής 5) γράφει τη δική του ιστορία από το 1945. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις πρώτες ύλες, φημίζεται για τις τρίγωνες χειροποίητες πίτες (η τυρόπιτα σημείο αναφοράς τους) με τις οποίες έγινε και διάσημο. Επιπλέον, διαθέτει και σπιτικές πίτες ταψιού με φύλλο ματσόβεργας.

Ο Τάσος

Τυρόπιτες Τάσος Γλυφάδα

Δεν υπάρχει Γλυφαδιώτης που να μην γνωρίζει την τυρόπιτα του Τάσου (Μαραγκού 6). Με συνταγή αλλά και πρώτες ύλες που διατηρούνται αναλλοίωτες από τα χρόνια που ο παππούς Τάσος βρισκόταν στο τιμόνι από το 1955, το αρτοποιείο- ζαχαροπλαστείο Ο Τάσος αποτελεί σταθερή αξία τόσο για τη Γλυφάδα όσο για τις κοντινές περιοχές της στα νότια προάστια. Η ζύμη της τυρόπιτας είναι κουρού, ενώ η φέτα καταφτάνει απευθείας από την Ολυμπία. Ο εγγονός Τάσος, τρίτη γενιά ιδιοκτητών, συνεχίζει με σεβασμό και μεράκι την παράδοση που πέρασε στα χέρια του από τον πατέρα του, την οποία ξεκίνησε ο συνονόματος παππούς.