Η μέρα πια σκοτεινιάζει νωρίτερα. Και για να μην σας πιάσει καμιά μελαγχολία -τα Χριστούγεννα θέλουν λίγο ακόμη- επισκεφτείτε στέκια που βγάζουν ζεστασιά, οικειότητα και μια απερίγραπτη γλύκα, για να απολαύσετε με την παρέα αχνιστό καφέ ή ζεστό ρόφημα, γλυκά που βάζουν σε πειρασμό και γιατί όχι και το αγαπημένο σας χειμερινό ποτό.

Γιασεμί

Γιασεμί

Από τα στέκια που έχουν συνδυάσει το όνομά τους με την Πλάκα και πιο συγκεκριμένα τα σκαλάκια της Μνησικλέους, όπου και εντοπίζεται. Στο Γιασεμί θα έρθετε για την ζεστή του ατμόσφαιρα, με τη vintage αισθητική και το ρετρό περιβάλλον, που ταξιδεύουν στο χρόνο, πίσω στην παλιά καλή Αθήνα. Σπιτική πορτοκαλόπιτα και αρωματικό ρακόμελο στα όσα σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε για τα χουχουλιαστά απογευματοβραδάκια του χειμώνα.

Koukouvaya

Κουκουβάγια

Ένα από θρυλιικά στέκια των Χανίων, που εδώ και λίγους μήνες βρίσκεται και στην Αθήνα. Το γλυκοπωλείο Koukouvaya εντοπίζεται στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης (Σκουζέ 1) και θα αποτελέσει σίγουρα σημείο αναφοράς της παρέας, τόσο για τα εξαιρετικά και one of a kind γλυκά του, όσο και για τον αρωματικό καφέ και την τέλεια ατμόσφαιρα. Στο χώρο κυρίαρχη είναι η σοφή κουκουβάγια, ενώ τα τραπέζια γεμίζουν με το λαχταριστό και άκρως απολαυστικό «Ζουμερό», ένα ζεστό και αφράτο κέικ σοκολάτας, βουτηγμένο σε σοκολατένιο σιρόπι σερβιρισμένο με σαντιγί, που του ταιριάζει τέλεια και η προσθήκη του παγωτού. Καθημερινά στο εργαστήριο παρασκευάζονται 20 διαφορετικοί κωδικοί γλυκών -όλοι ένας κι ένας- τους οποίους μπορείς να απολαύσεις και στο χέρι.

L’ arret du temps

L’ arret du temps

Από το όνομά του και μόνο (στα γαλλικά σημαίνει το σταμάτημα του χρόνου) καταλαβαίνεις ότι εδώ θα πραγματοποιήσεις ένα ταξίδι στο χρόνο. Με βιεννέζικη αισθητική το L’ arret du temps στα Ιλίσια (Βασιλέως Αλεξάνδρου 5-7) είναι από εκείνα τα στέκια που ενδείκνυνται για ένα ζεστό και απολαυστικό ρόφημα τα κρύα απογεύματα του χειμώνα. Ο χώρος αποπνέει οικειότητα και θαλπωρή, με την ποικιλία σε τσάι, ροφήματα σοκολάτας και λαχταριστά γλυκά να βάζει σε πειρασμό.

Espressaki

Espressaki

Παρόλο που είναι μικροσκοπικό -η κατάληξη στο όνομά του δεν είναι τυχαία- είναι τόσο cozy και γουστόζικο που σε προδιαθέτει να το καθιερώσεις για στέκι σου στο κέντρο. Βρίσκεται πίσω ακριβώς από το Ιπποκράτειο (Άγγελου Πυρρή 3) και αποτελεί χωρίς δεύτερη σκέψη τον ορισμό του χουχουλιάρικου στεκιού. Τόσο για καφέ και κους κους, όσο και για ποτό.

Παλιάτσος

Παλιάτσος

Αν και βρίσκεται στην Πεντέλη, αποτελεί αφορμή για να μπεις στο αυτοκίνητο και να έρθεις μέχρι εδώ. Στην πλατεία Αγίας Τριάδος ο Παλιάτσος αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή για την χουχουλιάρικη ατμόσφαιρα που σε προδιαθέτει να έρθεις και να μείνεις εδώ μέχρι το βράδυ. Ο χώρος, τόσο προσεγμένος και ζεστός, που ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο ύφος και την διακόσμησή του, είναι και ο απόλυτος πρωταγωνιστής, ο οποίος θα σε κερδίσει από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα βρεθείς εδώ.