Ο ηθοποιός και συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας παραχωρώντας συνέντευξη στο Newsbeast μας μίλησε για το νέο του βιβλίο «Ακάκιε». Το νέο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα ακολουθεί τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα, ενός παιδιού με ένα μεγάλο όνειρο που καταφέρνει από το τίποτα να χτίσει μία αυτοκρατορία ζυμαρικών. Ο συγγραφέας μιλάει για τη συγγένεια του με τον πρωταγωνιστή του βιβλίου του, το μήνυμα που θέλει να περάσει με αυτή του την προσπάθεια, καθώς και για την επικείμενη κινηματογραφική μεταφορά του τίτλου στη μεγάλη οθόνη.

Πώς πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

Ήταν χρόνια στη σκέψη μου, αλλά ήθελα πρώτα να νιώσω ικανός να αποδώσω στο μέγιστο δυνατό την ιστορία έτσι όπως έπρεπε να ειπωθεί. Μετά από οχτώ μυθιστορήματα πιστεύω πως ήρθε πια η στιγμή. Πήρα την έγκριση της οικογένειας κι έτσι είχα την ευκαιρία να κάνω γνωστό τον αξιοζήλευτο βίο αυτού του ανθρώπου, που θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο για πολλούς νέους. Δεν σας κρύβω ότι ζήλεψα την οραματικότητά του. 

Ήταν διαφορετική η προσέγγιση σας στο συγκεκριμένο βιβλίο; Τόσο λόγω του ότι βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις όσο και της σύνδεσης σας με τον Λευτέρη Μαντζίκα.

Σαφώς ναι. Δεδομένου του ότι μιλάμε για μυθιστορηματική βιογραφία, έπρεπε να συλλέξω υλικό από τη ζωή του πρωταγωνιστή. Ένα κομμάτι του βιβλίου όμως αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας και εντέλει όλη η διαδικασία είχε τη μορφή επίλυσης παζλ. Τοποθέτησα τα κομμάτια με τα πραγματικά γεγονότα στη σωστή σειρά και γέμισα τα κενά με μυθοπλαστικά στοιχεία, δίνοντας ένα ενιαίο τελικό αποτέλεσμα τόσο, που να μην ξεχωρίζω κι εγώ ο ίδιος πού ξεκινά και πού τελειώνει η αλήθεια. Επίσης αρκετοί από τους βασικούς μου ήρωες είναι εντελώς φανταστικοί. 

Τι είδους έρευνα κάνατε για τη συγγραφή;

Κατ’ αρχάς, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον πενήντα ώρες συνεντεύξεων με πρώην συνεργάτες του και με ανθρώπους του κύκλου του αλλά και συνομιλίες με την οικογένειά του. Όσον αφορά τα σημαντικά γεγονότα της εποχής, όφειλα να είμαι πιστός και να ακολουθώ τους χρόνους. Επίσης, λόγω της οικογενειακής σχέσης μου με τον Λευτέρη –ήταν ο παππούς της γυναίκας μου– είχα μεν την ευκαιρία της πιο γρήγορης πρόσβασης στις πηγές, αλλά όχι απαραίτητα πιο εύκολης στο κομμάτι της σύνθεσης των γεγονότων. Πέρασα ακόμη πολλές μέρες στο σπίτι της οικογένειας στη Λιγοψά, τη γενέτειρα του Λευτέρη, όπου ένιωθα σαν να είχα τον ίδιο δίπλα μου να μου δείχνει τον δρόμο.

Ποια είναι τα βασικά μηνύματα που θέλετε να περάσετε στο αναγνωστικό κοινό με αυτή σας την προσπάθεια;

Τις έννοιες της προσφοράς, της πίστης στο όραμα και της αγωνιστικότητας. Πρόκειται για τη ζωή ενός ανθρώπου που ξεκίνησε νέος από το χωριό του με προορισμό την Αθήνα και σκοπό να φτιάξει απλώς ένα καλύτερο μέλλον. Συνάντησε δυσκολίες, όχι λίγες, αλλά η αποφασιστικότητά του ήταν αστείρευτη. Δημιούργησε με το πείσμα του έναν κολοσσό, τη μεγαλύτερη βιομηχανία ζυμαρικών στην Ελλάδα, και δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να προσφέρει βοήθεια σε όποιον την είχε ανάγκη. Με λίγα λόγια, ήταν ευεργέτης και πάνω απ’ όλα Άνθρωπος.

Η πανδημία και το lockdown επηρέασαν τη συγγραφή;

Σίγουρα πρόκειται να δούμε επιρροές στο έργο πολλών συγγραφέων ανά τον κόσμο. Στους περισσότερους έδωσε τον χρόνο για μια εσωτερική αναζήτηση, ενώ παράλληλα μας δόθηκε η δυνατότητα να δουλέψουμε τα γραπτά μας με τρόπο που πριν δεν το κάναμε. Αρκετοί επίδοξοι συγγραφείς επίσης βρήκαν τον χρόνο και πήραν την απόφαση να γράψουν επιτέλους αυτό που για χρόνια ανέβαλαν. Έτσι λοιπόν θα δούμε στο προσεχές διάστημα πολλά νέα έργα.

Συνήθως με την έκδοση ενός βιβλίου ακολουθεί μία περίοδος για την προώθηση του τίτλου. Πώς πορευτήκατε δεδομένης της κατάστασης;

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που συμβαίνει αυτό. Δεδομένης της απουσίας διά ζώσης εκδηλώσεων καταφεύγουμε στη λύση των διαδικτυακών. Επίσης, συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και τοπικά κανάλια έκανα ανέκαθεν, απλώς τώρα αυξήθηκε ο όγκος. Στο προσεχές διάστημα ευελπιστώ σε επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία της Ελλάδας, ώστε να συναντήσω τους βιβλιοπώλες, να ακούσω τα αιτήματά τους και, γιατί όχι, να υπογράψω κάποια αντίτυπα, τηρώντας φυσικά πάντα τα μέτρα προστασίας. 

Πώς νιώθετε που το βιβλίο σας θα γίνει ταινία;

Ήταν όνειρο ζωής κάτι τέτοιο. Αισθάνομαι εξαιρετικά χαρούμενος και νιώθω παράλληλα τεράστια τιμή που η εταιρεία παραγωγής έδειξε ενδιαφέρον πριν καν εκδοθεί το βιβλίο. Είναι ιδιαίτερα σπάνιο αυτό και δεν μπορώ παρά να χαμογελάω.

Πότε ξεκινούν τα γυρίσματα της ταινίας;

Η έναρξη των γυρισμάτων αργεί ακόμα, μιας και πρόκειται για μεγάλη παραγωγή. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μια ταινία που θα αποτυπώσει όλο τον περασμένο αιώνα με τα συνταρακτικά γεγονότα του, τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, τον Εμφύλιο, τη Χούντα, αλλά και τις λαμπρές δόξες του, την άνοδο της βιομηχανίας και την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Πόσο αναμειγμένος είστε με την παραγωγή της ταινίας; Θα σας δούμε και σε κάποιον από τους κεντρικούς ρόλους;

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο δεν θα με δείτε μετά βεβαιότητας, καθώς ούτε μου ταιριάζει κάποιος αλλά ούτε και το επιθυμώ. Είναι πολύ πιθανό όμως να κρατήσω κάποιον μικρό ρόλο. Αλλά είναι πολύ νωρίς για τέτοιες σκέψεις.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σας;

Προς το παρόν απολαμβάνω το ταξίδι του Ακάκιου και δεν σας κρύβω πως αδυνατώ να βγάλω από το μυαλό μου την ιστορία. Υπάρχει πάντα ένα μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο πρέπει να βγω από τα ρούχα του εκάστοτε πρωταγωνιστή, να ξεκουραστώ, κι έπειτα να μπω με τον τρόπο μου στην επόμενη ιστορία.

Το βιβλίο Ακάκιε του Κώστα Κρομμύδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα