Υπάρχουν ταινίες και ρόλοι που σίγουρα έχουν συνδυαστεί στο μυαλό του κοινού με τους ηθοποιούς οι οποίοι πρώτοι τους ενσάρκωσαν, κάνοντας το όνομά τους να ταυτιστεί με την κινηματογραφική παραγωγή. Τι γίνεται, ωστόσο, όταν οι ακριβοπληρωμένοι αστέρες του Χόλιγουντο πουν όχι στο σίκουελ της παραγωγής; Πώς ο ρόλος τους τερματίζεται και πώς οι ιθύνοντες συνεχίζουν την πλοκή του σεναρίου χωρίς αυτούς;

Σον Κόνερι- Ιντιάνα Τζόουνς 4

Ο Σον Κόνερι έπαιξε τον Χένρι Γουόλτον Τζόουνς, πατέρα του Ιντιάνα, στην περιπέτεια δράσης του 1989 «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία», την τρίτη ταινία του σίκουελ. Ωστόσο, ο Σκωτσέζος ηθοποιός δεν επέστρεψε στην τέταρτη ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου» το 2008, γιατί πίστευε ότι ο ρόλος ήταν πολύ μικρός για να μπει στη διαδικασία, προτείνοντας στον Σπίλμπεργκ να «πεθάνει» τον ήρωα. Ο Σπίλμπεργκ ακολούθησε την πρότασή του, με το θάνατο του πατέρα του Ιντιάνα να έχει μια απλή αναφορά στην αρχή της τέταρτης ταινίας του σίκουελ.

Μάρλον Μπράντο- Ο Νονός ΙΙ

Ο ρόλος του Ντον Βίτο έκανε τον Μάρλον Μπράντο να κερδίσει το δεύτερο βραβείο του από την Ακαδημία των Όσκαρ, με τους λάτρεις του Νονού να ομολογούν ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να φανταστούν άλλον στο ρόλο του. Ωστόσο, ο ηγέτης της οικογένειας πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ήδη από την πρώτη ταινία του σίκουελ. Στη δεύτερη που ακολούθησε, όμως, ο Κόπολα ήθελε να παρουσιάσει σκηνές από τα νεότερα χρόνια του Ντον Βίτο και πώς απέκτησε το χρήμα και την εξουσία του. Ο Μπράντο δεν δέχθηκε το ρόλο και τον νεαρό και φτωχό Ντον Βίτο στη Νέα Υόρκη ενσάρκωσε ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, για τον οποίο και αυτός κέρδισε Όσκαρ. Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη φορά στην ιστορία των Όσκαρ που δύο ηθοποιοί κερδίζουν βραβείο για τον ίδιο ρόλο.

Κιάνου Ριβς- Speed 2

Ο Κιάνου Ριβς ενσάρκωσε τον αστυνομικό Τζακ Τράιβεν στο Λος Άντζελες στο θρίλερ δράσης του 1994, Speed. Όταν μια ταινία δράσης βγάζει πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, φυσικά πρόκειται να υπάρξει και συνέχεια. Όπως και έγινε άλλωστε, με το «Speed 2: Cruise Control». Ο Ριβς όμως δεν ακολούθησε τα βήματα της συμπρωταγωνίστριάς του Σάντρα Μπούλοκ για να συμμετάσχει και πάλι ως πρωταγωνιστής στην ταινία -απορρίπτοντας έναν μισθό 12 εκατομμυρίων δολαρίων- κι αυτό, όπως ο ίδιος αποκάλυψε το 2018 στην εκπομπή του Τζίμι Κίμελ, επειδή δεν του άρεσε και τόσο πολύ το σενάριο. Οι ιθύνοντες της ταινίας ανέφεραν στη δεύτερη ότι ο έρωτας και ο δεσμός που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών της ταινίας απλώς έληξε, με τον Τζέισον Πάτρικ να παίρνει τα ηνία από τον Ριβς, ενσαρκώνοντας και ο ίδιος έναν αστυνομικό.