Το Tribes of Europa ή Οι Φυλές της Ευρώπης είναι μία Γερμανική παραγωγή του Netflix με έξι επεισόδια διάρκειας περίπου 40 λεπτών το καθένα. Δημιουργός της είναι ο Philip Koch (Picco) ενώ στην παραγωγή συμμετέχουν δύο από τους δημιουργούς του Dark και του Οσκαρικού The Lives of Others, oι Quirin Berg και Max Wiedemann.

Το review από το Lordoftheseries.gr

Πρωταγωνιστούν κατά κύριο ρόλο άγνωστα ονόματα (Emilio Sakraya, Henriette Confurius, David Ali Rashed) στο ευρύ κοινό ενώ τα γνωστότερα ονόματα του cast είναι ο Oliver Masucci (Dark) και ο James Faulkner (Game of Thrones). Η σειρά βρίσκεται στην 3η θέση της κορυφαίας δεκάδας των σειρών του Netflix αυτή τη στιγμή.

Η σειρά μας μεταφέρει στη δυστοπική Ευρώπη του 2074, όπου τα κράτη έχουν αντικατασταθεί από τις διάφορες φυλές. Ένα μυστηριώδες μπλακάουτ της τεχνολογίας το 2029 προκάλεσε το χάος και την αναρχία, οδηγώντας την ήπειρο στην ημί-κατεστραμμένη αυτή όψη. Η πλοκή εστιάζει σε τρία αδέρφια που ανήκουν στην φυλή των Ορίτζινι της Γερμανίας, την Liv, τον Kiano και το Elja, που ζουν στα δάση, απόμακροι από όλους και όλα.

Ένα σημαντικότατο αεροπορικό ατύχημα που συμβαίνει κατά την τελετή ενηλικίωσης του Elja δημιουργεί αλυσιδωτές εξελίξεις σε ολόκληρη την ήπειρο. Αυτό γιατί στο αεροσκάφος αυτό βρισκόταν ένας ισχυρός κύβος των Ατλάντιων, γνωστών για την υψηλή τους τεχνολογία και πιθανώς ανέγγιχτων από την καταστροφή του 2029.

Για τον κύβο αυτό δεν μπορούν παρά να ενδιαφερθούν η πολεμοχαρής και “σκοτεινή” φυλή των Κορακιών, που ζει μέσα στο ημι-διαλυμένο Βερολίνο, την ώρα που και η στρατιωτική κοινότητα των Crimsons κυνηγάει τη δύναμη του κύβου αυτού ενώ επιζητάει την ένωση των όλων των φυλών. Το “βάρος” θα πέσει στον Elja, που λόγω της εμμονής του να μάθει τι συνέβη του 2029 και της υπόσχεσης του προς κάποιον, θα πρέπει να φέρει σε πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή.

Οι υπόλοιπες υπό-ιστορίες θα ακολουθήσουν τα δύο του αδέρφια, που θα γνωρίσουν ξεχωριστές φυλές, θα ζήσουν τις δικές τους δύσκολες στιγμές και θα κάνουν ένα μεγάλο συναισθηματικό “ταξίδι”. Το ταξίδι του Elja εκτός από συναισθηματικό, θα είναι και κυριολεκτικό, στο οποίο θα έχει συνοδοιπόρο τον Moses, έναν ευχάριστο αλλά και επικίνδυνο άνθρωπο.

Το ενδιαφέρον project του Netflix έχει ορισμένα θετικά στοιχεία. Σίγουρα, σκηνοθετικά στέκεται αρκετά καλά, με τα πανέμορφα Ευρωπαϊκά τοπία να θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής και το όλο setting στα δάση, κατά κύριο λόγο, να είναι ελκυστικό. Επίσης, η σκηνογραφία και η δουλειά που γίνεται με την κάμερα στη διάρκεια των στιγμών μάχης ήταν, για μένα, το καλύτερο και πιο απολαυστικό κομμάτι.

Οι ερμηνείες δεν με άφησαν αδιάφορο, ούτε με εντυπωσίασαν, το απλά καλές νομίζω είναι ένας καλός χαρακτηρισμός γι’ αυτές. Το “αλατοπίπερο” ερμηνευτικά δίνει σίγουρα ο Oliver Masucci, με τις χιουμοριστικές του “πινελιές”.

Σεναριακά, ιντριγκάρει και κινεί το ενδιαφέρον μέχρι ένα σημείο. Τα εφέ, όσο χρησιμοποιούνται, είναι ικανοποιητικά ενώ η μουσική μπορεί να χαρακτηριστεί αταίριαστη με το ύφος της σειράς, όμως προσωπικά δεν μπορώ να πως με ενόχλησε τόσο.

Βέβαια, η σειρά καταφέρνει να σε κάνει να σκεφτείς για το πως μπορεί να εξελιχθεί το μέλλον για την ήπειρο μας. Κάπου εδώ να αναφέρουμε πως ο δημιουργός της εμπνεύστηκε από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας τον να οραματιστεί μια Ευρώπη με διαφορετικές φυλές, που δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή.

Αυτό που με “χάλασε” είναι πως ένιωσα ότι δεν δόθηκε ο σωστός χρόνος στο πιο σημαντικό storyline και αντιθέτως ο χρόνος μοιράστηκε στις τρεις ξεχωριστές ιστορίες. Μάλιστα, μερικές ήταν κάπως βαρετές, χωρίς να αποφεύγονται μερικά συνήθη κλισέ. Το βασικό όμως πρόβλημα, που παρατηρώ συχνά σε σειρές του Netflix, είναι τα πολύ λίγα επεισόδια για τη σωστή και επαρκή ανάπτυξη της πλοκής.

Στην προκειμένη περίπτωση, ένιωσα πως μερικοί χαρακτήρες πήγαν από το “Α” της ιστορίας τους στο “Ω” πηδώντας αρκετά γράμματα, δηλαδή αρκετές στιγμές της πλοκής που παραλείφθηκαν ενώ θα μπορούσαν να μας παρουσιάσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Αντί για έξι, τα 10 επεισόδια, στα δικά μου μάτια, θα βοηθούσαν πολύ στην ορθότερη εκτέλεση της σειράς.

Εν κατακλείδι, το Tribes of Europa είναι μία μέτρια επιλογή από το streaming δίκτυο, με μια ελκυστική εκ πρώτης όψεως ιστορία, καλή σκηνοθετικά αλλά με μία μη ικανοποιητική ανάπτυξη του σεναρίου. Βέβαια, η ενδιαφέρουσα προοπτική που “ανοίγεται” από το τέλος της 1ης σεζόν, ίσως δώσει στη σειρά την ανανέωση για τη 2η. Οψόμεθα!