H cult μουσική κάθε δεκαετίας έχει φανατικούς υποστηρικτές. Ιδιότυπη αισθητική, αναχρονιστική μελωδία και μη επιμελημένοι στίχοι ανακαλούν αναμνήσεις παλαιότερων δεκαετιών και συνήθως συγκινούν. Στο βωμό αυτών των αναμνήσεων το newsbeast.gr κάνει μια αναδρομή στη δεκαετία του ’90 αυτή τη φορά, συγκεντρώνοντας 10 ενδεικτικά cult τραγούδια προσπαθώντας να αποτυπώσει το στίγμα των ρυθμών που ξεσήκωναν αλλά ξεσηκώνουν μέχρι και σήμερα πολλούς…. Ως cult χαρακτηρίζονται καλλιτεχνικά δημιουργήματα κυρίως άλλων εποχών που παρουσιάζουν μια παρέκκλιση από τη νόρμα, μια διαφοροποίηση από το σύνολο, ή μια μαζική κουλτούρα με δυσδιάκριτα κάποιες φορές όρια από εκείνα του kitch ή του trash. Ποια είναι όμως τα τραγούδια που σημάδεψαν την δεκαετία του ’90. 90s Cult Ten, μιας και το top είναι υποκειμενικό… 1. Γιάννης Μηλιώκας – Greco Mascara Το 1990 είναι που ο Γιάννης Μηλιώκας τραγουδάει την επιτυχία «Greco Mascara» στο χριστουγεννιάτικο εορταστικό επεισόδιο των «Αυθαίρετων» προσπαθώντας να χαρακτηρίσει μια ολόκληρη γενιά με το «γκράτσα, μπαρούφα, ομελέτα, ιστορία…» 2. Ριφιφί – «Φίλα με πάλι φίλα με» Ένα χρόνο μετά, το 1991, κάθε ερωτευμένος ονειροπολεί αφιερώνοντας στο έτερο του ήμισυ το «Φίλα με πάλι Φίλα με». Το τραγούδι συμπεριλαμβανόταν στο δίσκο των Ριφιφί «Αμετανόητα Τρελός»

3. Κώστας Μπίγαλης – «Boeing 747» Την ίδια χρονιά είναι που ο Κώστας Μπίγαλης ηχογραφεί το δίσκο «Του Αιγαίου τα blues». O κόσμος πλέον που αναγνωρίζει τον ιδιαίτερο ήχο του δεν αργεί καθόλου να αποθεώσει τα καινούρια του κομμάτια . Μέσα σε όλα τα κομμάτια που ξεχωρίζουν στον συγκεκριμένο δίσκο είναι και το Boeing 747.

4. Δάκης – «Θωρακισμένη Mercedes» Την τρίτη επιτυχία της ίδιας χρονιάς την τραγούδησε ο Δάκης που «ποτές δεν ονειρεύτηκε θωρακισμένη mercedes». Το τραγούδι περιλαμβανόταν στον ομώνυμο δίσκο και καταγράφηκε σαν μια άλλη μεγάλη επιτυχία της εποχής. 5. Τερέζα – «Το κυπελλάκι» Δύο χρόνια μετά ήταν που η Τερέζα ανακοίνωνε πως σπάει το κυπελλάκι της το μπλε με την μπιγκόνια και βάζει κλειδαριά ασφαλείας στη καρδιά της. Το «Κυπελλάκι» κυκλοφόρησε το 1992. Το απόσπασμα δε από τη σειρά «Χάι Ροκ» που βλέπουμε την Τερέζα να το τραγουδά αποτυπώνει και μόνο από τα κουστούμια των πρωταγωνιστών την «ανατρεπτική» αισθητική της εποχής… 6. Θάνος Καλλίρης, Λάμπης Λιβιεράτος – «Ο νέος είναι ωραίος μα ο παλιός είναι αλλιώς» Ο πρωτοεμφανιζόμενος Λάμπης Λιβιεράτος στην πρώτη του δισκογραφική παρουσία αντιμάχεται με το Θάνο Καλλίρη για το ποιος θα κερδίσει την καρδιά μιας κάποιας αγαπημένης στο κομμάτι «Ο νέος είναι ωραίος, μα ο παλιός είναι αλλιώς»… 7. Στέλλα Γεωργιάδου – «Τώρα μου μιλάει» Έτος 1997 και η Στέλλα Γεωργιάδου κυκλοφορεί το πρώτο της single με τη γνωστή επιτυχία «Τώρα μου Μιλάει» απογειώνοντας την καριέρα της. 8. Χρήστος Κυριαζής – «Στο Ημεροβίγλι» Είναι την ίδια χρονιά, το 1997, όπου ο Χρήστος Κυριαζής κάνει διάσημη την περιοχή της Σαντορίνη με το ομώνυμο τραγούδι. Το τραγούδι «Στο Ημεροβίγλι» περιλαμβάνεται στο δίσκο «Άλλο τι θέλω, άλλο τι μπορώ» μαζί με άλλα που αποτέλεσαν σταθμό για την καριέρα του. 9. Ευρυδίκη – «Πυξίδα» Κάπου εκεί είναι που και η Ευρυδίκη φορώντας την πέτσινη κόκκινη ολόσωμη φόρμα της τραγουδά μια ακόμα επιτυχίας της. Το τραγούδι «Πυξίδα» περιλαμβανόταν στο δίσκο «Πόσο λίγο με ξέρεις». 10. Κακά Κορίτσια – «Σαν τον Δολοφόνο» «Ήρθες πάλι πίσω σαν τον δολοφόνο» τραγουδούν τα Κακά Κορίτσια και κάνουν επιτυχία που μαζί με άλλες του χαρίζει το 1996 το βραβείο του καλύτερου συγκροτήματος στα μουσικά βραβεία του περιοδικού Ποπ Κορν. Και για όσους έφτασαν μέχρι το τέλος κι ένα bonus track που είναι βέβαιο πως σχεδόν όλοι θυμούνται… Μιχάλης Ρακιντζής – «Εγώ κι ο Πουφ» Στην αρχή της δεκαετίας, το 1991, είναι που ο Μιχάλης Ρακιντζής μαζί με το ακαθόριστο λούτρινο κουκλάκι του έχει πάρει σβάρνα τα νησιά και αναζητά τη χαμένη του αγαπημένη. Το τραγούδι «Εγώ κι ο πουφ» κυκλοφόρησε μαζί με άλλα στο δίσκο «Να είσαι εκεί»