Μετά από μια εξαιρετική πρώτη σεζόν, το His Dark Material επέστρεψε στο ΗΒΟ εν μέσω κορονοϊού αφού η παραγωγή της σειράς δεν επηρεάστηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η Lyra και ο Pan αφού ακολούθησαν στο τέλος της πρώτης σεζόν τον Lord Asriel, πατέρα της πρώτης, σε έναν άλλον κόσμο από τον δικό της βρίσκονται “εγκλωβισμένοι” εκεί ψάχνοντας τον. Όταν επιτέλους φτάνουν στην “city in the sky” όπως την είχε ονομάσει ο Asriel βλέπουν ότι η πόλη είναι εγκαταλελειμμένη. Ο Pan ζητάει από την Lyra να χρησιμοποιήσει το alethiometer αλλά εκείνη έχει σταματήσει να εμπιστεύεται την συσκευή.

Την ίδια στιγμή η Coulter με το Magisterium ψάχνουν και οι ίδιοι τον Asriel χωρίς αποτέλεσμα. Η Coulter σε μια προσπάθεια να κρατήσει τα ηνία της υπόθεσης και να κάνει ό,τι θέλει κάνει νέες συμμαχίες στο συμβούλιο του Magisterium.

Η μεγάλη στιγμή που όλοι περιμέναμε, η συνάντηση της Lyra ( και του Pan ) με τον Will ο οποίος είναι και ο ίδιος παγιδευμένος στον ίδιο κόσμο μαζί τους έφτασε! Την ίδια στιγμή που ο Lee με το deamon του ψάχνουν την νεαρή κοπέλα. Τα δύο παιδιά συζητούν για τους κόσμους τους και ανακαλύπτουν ότι είναι και οι δύο από την Οξφόρδη με την μόνη διαφορά ότι είναι από διαφορετικούς κόσμους.

Η Coulter με το Magisterium κρατούν αιχμάλωτη μια μάγισσα την οποία βασανίζουν για να τους αποκαλύψει την προφητεία. Η μάγισσα της αποκαλύπτει ότι η προφητεία μιλάει για την Lyra αλλά αρνείται να πει οτιδήποτε άλλο και αυτοκτονεί.

Η Lyra με τον Pan και τον Will συναντούν στην άδεια πόλη κάποια παιδιά τα οποία τους αποκαλύπτουν ότι όλοι οι μεγάλοι έχουν εξαφανιστεί εξαιτίας των Specters οι οποίοι επιτίθονται στους ενήλικους.

Η Lyra ζητά από τον Will να την πάει στην δική του Οξφόρδη σε μια προσπάθεια μήπως καταφέρουν να μάθουν κάτι για την Σκόνη. Εκείνος, αν και φοβάται για την ζωή του συμφωνεί να την βοηθήσει και εκείνη νιώθει ευγνώμον αλλά ακούει την συμβουλή του Pan να ρωτήσει το alethiometer για εκείνον.

Το επεισόδιο κλείνει με την Lyra να λέει χαρακτηριστικά στον Pan: “Είναι δολοφόνος. Το καλό είδος… Ακριβώς όπως ο Ioker.”

Το πρώτο επεισόδιο αν και ήταν καθαρά εισαγωγικό για το τι θα δούμε αυτή την σεζόν ήταν πραγματικά υπέροχο, με γρήγορη εξέλιξη και καταπληκτική κινηματογραφία. Οι ερμηνείες των νεαρών ηθοποιών που υποδύονται τους ρόλους της Lyra και του Will ήταν καταπληκτικές.
Αίσθηση ωστόσο έκανε η παρουσία της Angelica, ενός νέου χαρακτήρα, την οποία υποδύεται η Bella Ramsey ( Lady Mormont στο Game of thrones ).