To Netflix έφερε στις 5 Αυγούστου ένα δώρο για όλους τους λάτρεις της στρογγυλής θεάς και των αστεριών της.

Ένα ντοκιμαντέρ για τον διεθνή γάλλο ποδοσφαιριστή Νικολά Ανελκά και τα σκάνδαλα που τον ακολουθούσαν πιστά καθ’ όλη τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του.

Ο γνωστός επιθετικός, από τους μεγαλύτερους επιθετικούς της Ιστορίας, όπως μας λέει γι’ αυτόν ο Τιερί Ανρί στην αρχή του φιλμ, ήταν μια αρκετά αμφιλεγόμενη φιγούρα εντός και εκτός γηπέδων.

«Ανελκά: Ο Παρεξηγημένος» το λένε και προσπαθεί να απαντήσει αν ήταν πραγματικά μεγάλος ή απλώς αψυχολόγητος. Είναι εξαιρετικό και εθιστικό, ακόμα και για όσους δεν αγαπούν τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Γιατί ουσιαστικά είναι μια βαθιά διερεύνηση στην αμφιλεγόμενη κληρονομιά ενός μεγάλου ταλέντου. Και γιατί μαθαίνεις πράγματα που ποτέ δεν ήξερες, στο περιθώριο του επαγγελματικού αθλητισμού.

Ο Ανελκά αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες στην καριέρα του. Μεγάλωσε σε προάστιο του Παρισιού και έγινε δεκτός στην περίφημη ακαδημία INF στα 13 του, όπου και γνώρισε άλλο ένα μεγάλο αστέρι του γαλλικού ποδοσφαίρου, τον Ανρί.

Στα 16 του έκανε το ντεμπούτο του στην Παρί ως επαγγελματίας παίκτης και το πρώτο «θεματάκι» το αντιμετώπισε ήδη από τα 17 του. Όταν πήρε την περιβόητη μεταγραφή για την Άρσεναλ και άφησε σύξυλους τους πάντες στην Παρί.

Τέτοιου τύπου ζητήματα αντιμετώπισε συχνά στην επαγγελματική του σταδιοδρομία στα γήπεδα, από τη μεταγραφή στη Ρεάλ μέχρι τη μετακίνηση στη Μάντσεστερ Σίτι και την Τσέλσι.

Το ντοκιμαντέρ στέκεται ιδιαιτέρως στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική και τις λυσσαλέες μάχες των παικτών του εθνικού συγκροτήματος της Γαλλίας με τον προπονητή τους.

Ο Ανελκά εκδιώχθηκε από την αποστολή γιατί είχε βρίσει υποτίθεται τον προπονητή. Έτσι ξέραμε τουλάχιστον από τα γαλλικά μέσα. Τώρα είναι ώρα να ακούσουμε και τη δική του εκδοχή της ιστορίας.

Τη δική του εκδοχή προσφέρει και για τη διαβόητη χειρονομία του το 2013, που του έφερε πρόστιμο 80.000 λιρών και αποκλεισμό από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις για 5 ματς.

Αν ο Τύπος δεν του έδωσε ποτέ χώρο να πει τα δικά του, είναι ίσως ώρα να τον ακούσουμε…