Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα που ξεκινά σήμερα κυριαρχείται από κωμωδίες, που ταιριάζουν ιδανικά με την καλοκαιρινή διάθεση και τα ατμοσφαιρικά θερινά της πόλης.

Ωστόσο, από το «μενού» δεν λείπουν μια ταινία τρόμου και ένα συνταρατικό μονοπλάνο που εξιστορεί την δραματική αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας το 2011.

Οδός Μαλασάνια 32 (32 Malasana Street)

Ισπανική τρόμου, 105′

Σκηνοθεσία: Αλμπέρτ Πίντο

Πρωταγωνιστούν:

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, η οικογένεια Ολμέδο αγοράζει ένα παλιό διαμέρισμα στην Οδό Μαλασάνια 32, στη Μαδρίτη. Αφήνουν πίσω το χωριό τους για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην πόλη. Όμως υπάρχει κάτι που η οικογένεια Ολμέδο δεν γνωρίζει: στο διαμέρισμα που αγόρασαν, δεν είναι μόνοι. Κάτι τους απειλεί και θα χρειαστεί να αμυνθούν μέχρι τέλους, για να σώσουν τις ζωές τους.

22 Ιουλίου (U July 22)

Νορβηγική, 93′

Σκηνοθεσία: Erik Poppe

Πρωταγωνιστούν: Andrea Berntzen, Elli Rhiannon Muller Osborne, Jenny Svennevig, Aleksander Holmen, Ingeborg Enes Kjevik, Sorosh Sadat, Brede Fristad

Ο Νορβηγός Erik Poppe (The King’s Choice) σκηνοθετεί την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση του Anders Behring Breivik το 2011 στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας σε μία συνταρακτική ταινία που εξιστορεί την ασύλληπτα τρομαχτική εμπειρία εκείνης της τραγικής ημέρας.

Με ένα αγωνιώδες μονοπλάνο 72 λεπτών, ο θεατής ζει λεπτό προς λεπτό τον πανικό, την απελπισία των θυμάτων και την εφιαλτική ατμόσφαιρα της ανελέητης επίθεσης. Ο Poppe στρέφει το βλέμμα στον αγώνα επιβίωσης και την αλληλεγγύη των νεαρών παιδιών και σεβόμενος το πένθος τους αλλάζει τα ονόματα, αλλά βασίζει την αφήγηση του σε εκτενή έρευνα και μαρτυρίες. Η ταινία έλαβε μέρος στο Επίσημο Διαγωνιστικό του 68ου Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ένα Ντιβάνι στην Τυνησία (Arab Blues)

Γαλλική κωμωδία, 88′

Σκηνοθεσία: Μανέλ Λαμπιντί

Πρωταγωνιστούν: Γκολσιφτέ Φαραχανί, Μαζίντ Μαστουρά, Αϊσα Μπεν Μιλντ, Φεργιέλ Χαμαρί, Χισέμ Γιακουμπί

Μετά από χρόνια σπουδών στο Παρίσι, η ψυχαναλύτρια Selma επιστρέφει στην πατρίδα της, αποφασισμένη να κυνηγήσει το όνειρό της και να ανοίξει το δικό της ιατρείο. Από μια πολύχρωμη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ταράτσα στην Τυνησία του 21ου αιώνα, ξεκινά μια ιστορία αντιθέσεων, αντιφάσεων και πολιτισμικών συγκρούσεων.

Στο κινηματογραφικό ντεμπούτο της Μanele Labidi, η γεμάτη ζωντάνια Selma, την οποία υποδύεται η Golshifteh Farahani, έρχεται σε επαφή με πλήθος περίεργων καταστάσεων, συναντά απρόσμενες εκπλήξεις και επιστρατεύει την εξυπνάδα της με χιούμορ.

Το Κλαμπ των Χωρισμένων (Divorce Club)

Γαλλική κωμωδία, 108′

Σκηνοθεσία: Μισέλ Γιουν

Πρωταγωνιστούν: Αρνό Ντικρέ, Φρανσουά-Ξαβιέ Ντεμεζόν, Οντρέ Φλερό, Καρολίν Ανγκλάντ, Μισέλ Γιουν

Να μπει κανείς ή να μη μπει; Ιδού η απορία για ένα «κλαμπ» που ισχυρίζεται ότι »όλοι οι καλοί χωράνε»! Αποτέλεσμα ένα ντελίριο γέλιου που την οδηγεί κατ’ ευθείαν στην πρώτη θέση της κωμωδίας του καλοκαιριού.