Ήταν τόσο καλό που όταν το Netflix δεν ανανέωσε τη σειρά και για τρίτη σεζόν, επικράτησε πανδαιμόνιο.

Ο «Αμερικανός βάνδαλος» παραήταν καλός γι’ αυτόν τον κόσμο και δεν τον αξίζαμε, άκουγες να λένε συνεχώς στα κοινωνικά μέσα.

Και η αλήθεια είναι πως το σχολικό αυτό mockumentary έμοιαζε με πραγματικό true crime δράμα, μόνο που ήταν παρωδία. Μια τόσο καλοφτιαγμένη παρωδία που ξέχναγες όντως ότι δεν ήταν αληθινό το περιστατικό.

«Ποιος ζωγράφισε τα πέη;». Αυτό ρωτούσε η σειρά για ένα σχολικό πάρκινγκ που βανδαλίστηκε με απρεπές γκραφίτι. Μια υπόθεση που δεν μοιάζει και τόσο δελεαστική, ήταν όμως η πραγμάτευση του θέματος που τα έκανε όλα.

Και ειδικά αυτοί οι Πίτερ (Τάιλερ Άλβαρεζ) και Σαμ (Γκρίφιν Γκλακ), που αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν το μυστήριο με τον ανήλικο βάνδαλο. Στον πρώτο κύκλο, καθώς στον δεύτερο αναζητούν μια χειρότερη φάρσα, ποιος ρίχνει καθαρτικό στη λεμονάδα.

Ό,τι ξεκίνησε όμως ως φάρσα, θα κλιμακωθεί σύντομα σε μια αναπάντεχα ευαίσθητη διερεύνηση της εφηβείας. Όσο γελάς, και γελάς πολύ, περνάνε από μπροστά σου άβολες καταστάσεις και γνώριμες αμηχανίες.

Σχολείο πήγαμε όλοι και το θυμόμαστε το περιβάλλον. Πότε κάποιος γίνεται ύποπτος; Πώς γλιτώνει; Τι ρόλο παίζουν οι συμμαχίες;

Μυστήριο, σάτιρα και εγκλήματα, άσεμνα γκραφίτι και… στομαχικές διαταραχές δονούν ένα γυμνάσιο στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το Netflix, που δεν μας είπε ποτέ επισήμως γιατί το έκοψε, το πρόβλημα πρέπει να ήταν πως ενώ άρεσε σε όλους, κανείς δεν θα το πρότεινε σε φίλους και γνωστούς. Είναι τέτοιο το θέμα του που δύσκολα μπορείς να το εξηγήσεις σε κάποιον χωρίς να μπεις σε… λεπτομέρειες.