Την άβολη αλήθεια για το πώς στρατολογεί ευρωπαίους πολίτες το Ισλαμικό Κράτος, μετατρέποντάς τους σε πιόνια του τρομοκρατικού του αγώνα, μας φέρνει στη μικρή οθόνη το εξαιρετικό «Χαλιφάτο».

Μια σουηδική έκπληξη που είναι πια δημοφιλέστατη, καθώς μιλά για έναν από τους μεγαλύτερους φόβους της Ευρώπης.

Η ιστορία μοιράζεται στα τρία: μια μουσουλμάνα Σουηδή που βρέθηκε στη Συρία και προσπαθεί να επιστρέψει στην πατρίδα της, μια γυναίκα αστυνομικός στη Στοκχόλμη που προσπαθεί να τη βοηθήσει και ένας χαρισματικός νεαρός που το μόνο που κάνει είναι να στρατολογεί έφηβους Σουηδούς στους σκοπούς του Ισλαμικού Κράτους.

Το «Χαλιφάτο» είναι μια σκληρή σειρά, κάτι που γίνεται σαφές από τις εναρκτήριες κιόλας σκηνές. Και από τα 8 του επεισόδια περνάνε τα πάντα χωρίς αναισθητικό, από τον ιερό πόλεμο των φανατισμένων πιστών και τη φρικτή προπαγάνδα μέχρι και ό,τι σημαίνει να ζεις και να πεθαίνεις σαν μάρτυρας για τη θρησκεία σου.

Ο ακραίος και φονικός φανατισμός έχει απλώσει τα πλοκάμια του πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο, κάτω από τις μύτες της κοινωνίας και των Αρχών, μας λέει το «Χαλιφάτο», με την αλήθεια του να είναι ανατριχιαστική.

Η δουλειά του βετεράνου Βίλχελμ Μπέρμαν για τη σουηδική τηλεόραση είναι μια νηφάλια καταγραφή ενός τρομακτικού φαινομένου. Αρχικά τουλάχιστον. Γιατί η σειρά κλιμακώνεται γρήγορα και εξελίσσεται σε ένα σπαρακτικό θρίλερ.

Βραδυφλεγής ως σειρά, το τοπίο θα μεταμορφωθεί μαγικά όταν οι ήρωες αλλάξουν ρόλους και εξελιχθούν με τρόπους που μόνο ως σοκαριστικοί μπορούν να περιγραφούν.

Τη βλέπεις και εύχεσαι όλα αυτά να παραμείνουν για πάντα κλεισμένα σε μια σειρά…