Από τον Φεβρουάριο έρχεται στην Ελλάδα το μυθικό μιούζικαλ «Cats!», ένα από τα μεγαλύτερα όλων των εποχών, η παράσταση που εδώ και τριάντα χρόνια έχει σπάσει κάθε ρεκόρ σε όλον τον κόσμο.

Το «Cats!», δημιουργία του κορυφαίου συνθέτη Andrew Lloyd Weber, είναι η πιο εκρηκτική συνάντηση μουσικής, χορού, τραγουδιού και ποίησης στην ιστορία του μιούζικαλ. Παιχνιδιάρικο, αστείο, τρυφερό και πέρα για πέρα απολαυστικό, το «Cats!» αναδείχτηκε ως το απόλυτο θεατρικό φαινόμενο: απ’ την πρεμιέρα του το 1981 ως σήμερα, αποθεώθηκε από 50.000.000 θεατές και 300 πόλεις σε όλον τον κόσμο. Η κριτική ύμνησε την παράσταση και την τίμησε, μεταξύ άλλων, με επτά βραβεία Tony, δύο βραβεία Laurence Olivier και δύο βραβεία Grammy, ενώ το περίφημο τραγούδι Memory, έχει ηχογραφηθεί από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές του 20ού αιώνα! Το «Cats!» πρωτοπαρουσιάστηκε το 1981 στο West End του Λονδίνου, όπου και παιζόταν ασταμάτητα επί 21 χρόνια! Το 1982 μεταφέρθηκε στο Broadway και συνέχισε με αμείωτη επιτυχία για 18 χρόνια, ως το 2000.

Στην ασύλληπτη επιτυχία του «Cats!», πέρα από την εμπνευσμένη καθοδήγηση του σπουδαίου σκηνοθέτη (καλλιτεχνικού διευθυντή της Royal Shakespeare Company και του Royal National Theater) Trevor Nunn, συνέβαλαν και οι πρωτοποριακές, γεμάτες δυναμισμό χορογραφίες της Gillian Lynne, η οποία τιμήθηκε γι’ αυτή τη δουλειά της με το βραβείο Laurence Olivier – την αντίστοιχη βρετανική διάκριση του Tony.

Ο δημιουργός του «Cats!» Andrew Lloyd Weber, θέλοντας αρχικά απλώς να μελοποιήσει τα ποιήματα του Eliot που αγαπούσε ως παιδί, συνέθεσε μουσική που έγινε αμέσως κλασική. Ο Webber συνδύασε στοιχεία τζαζ, ποπ, music hall και ροκ μουσικής σ’ ένα ιδιοφυές μείγμα. Τα τραγούδια παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1980 στο Sydmonton Festival που διευθύνει από το 1975 ο ίδιος ο Webber. Τη βραδιά παρακολούθησε η χήρα του T.S. Eliot, η οποία ενθουσιάστηκε με το αποτέλεσμα κι έδωσε στον Webber ανέκδοτα ποιήματα του Eliot.

Έτσι γεννήθηκε το «Cats!», μια από τις διασημότερες παραστάσεις όλων των εποχών, μια παράσταση τόσο επιτυχημένη, που άλλαξε ολόκληρο τον τρόπο σύνθεσης και δημιουργίας του μιούζικαλ. Πολλές από τις συνθέσεις του Webber για το «Cats!» έγιναν τεράστιες επιτυχίες ανεξάρτητα από την παράσταση, με κορυφαία το περίφημο Memory, που ηχογράφησαν ορισμένοι από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές του 20ού αιώνα. O Webber είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ο πιο σημαντικός δημιουργός μιούζικαλ στην ιστορία, καθώς έχει συνθέσει, μεταξύ άλλων, τα Jesus Christ Superstar, Το Φάντασμα της Όπερας και Sunset Boulevard, ενώ έχει αποσπάσει αναρίθμητες διακρίσεις – βραβεία Oscar, Tony, Grammy, Χρυσές Σφαίρες, Laurence Olivier κ.ά. Ως ένδειξη μέγιστης τιμής, το 1997 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Λόρδου.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

Η υπόθεση του θεατρικού μιούζικαλ «Cats!» είναι βασισμένη σε μια ποιητική συλλογή του T.S. Eliot. Το εκπληκτικό σκηνικό είναι ένας πελώριος σκουπιδότοπος, όπου μαζεύονται οι Jellicle Cats για να παίξουν. Είναι η νύχτα του καθιερωμένου ετήσιου χορού των Jellicle Cats και o αρχηγός τους, ο γερο-Deuteronomy θα ανακοινώσει το όνομα της γάτας που θα ξαναγεννηθεί και θα ζήσει μια νέα ζωή στο Heavyside Layer. Η ανακοίνωση θα γίνει ακριβώς πριν από την αυγή. Όσο περιμένουν, οι γάτες διασκεδάζουν (και εμείς μαζί τους) διηγούμενες παλιές ιστορίες για τις πιο διάσημες και δημοφιλείς γάτες της ράτσας τους. Κι εμείς τις παρακολουθούμε καθώς περιμένουν να έρθει η αυγή και ο γερο- Deuteronomy να ανακοινώσει το όνομα…

Ακόμα:

• Το «Cats!» έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες, μεταξύ των οποίων Γερμανικά (τρεις ξεχωριστές μεταφράσεις για Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία), Ούγγρικα, Νορβηγικά, Φινλανδικά, Ολλανδικά, Σουηδικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ιαπωνικά και Ισπανικά (δύο ξεχωριστές μεταφράσεις για το Μεξικό και την Αργεντινή): με περισσότερες από 40 παραγωγές, ανάμεσα στις οποίες η Big Top tour στην Αυστραλία..

• Το εκπληκτικό σκηνικό απεικονίζει έναν σκουπιδότοπο, μεγέθους τριπλάσιου του πραγματικού με 1.500 διαφορετικά αντικείμενα.

• H ορχήστρα που παίζει live τα τραγούδια της παράστασης βρίσκεται πάντα πίσω από τη σκηνή σε όλα τα ανεβάσματα του «Cats!» -είτε στο Broadway, είτε στο West End, είτε σε περιοδείες ανά τον κόσμο- και όχι στο πιτ της ορχήστρας όπως συνηθίζεται στα musical. Αυτό οφείλεται στον Andrew Lloyd Webber που ήθελε οι θεατές να βλέπουν στη σκηνή μόνο «γάτες»! Το καστ όμως έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί και να συγχρονίζεται με την ορχήστρα μέσω ειδικών εγκατεστημένων οθονών και μόνιτορ, που είναι ορατά σε όσους βρίσκονται πάνω στη σκηνή.
26 Φεβρουαρίου – 15 Μαρτίου 2014
Θέατρο Badminton

12 Φεβρουαρίου – 23 Φεβρουαρίου 2014
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης