Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ο Τζων Μακλάφλιν ήταν ήδη σημαίνουσα μορφή της ηλεκτρικής τζαζ-ροκ σκηνής, με προσωπικούς δίσκους, ηχογραφήσεις με τον Miles Davis αλλά και με τη δική του, Mahavishnu Orchestra.

Προχωρώντας το συμφωνικό πειραματισμό σε μικρότερο σύνολο και με ακουστικά όργανα, ίδρυσε το σχήμα Shakti με τον βιολονίστα L. Shankar και τους κρουστούς Raghavan και Ghatam. Στα τάμπλας ήταν, όπως και σήμερα, ο Ζακίρ Χουσσεΐν.

Ο ήχος τους προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση! Πέρα από τη συνύπαρξη Ανατολής και Δύσης, το αποτέλεσμα καθοριζόταν από την αβίαστη συμπόρευση των δύο μεγάλων ινδικών παραδόσεων, Βορρά και Νότου (Hindustani– Carnatic). Μετά από δεκάδες εμφανίσεις σίγησαν για 20 χρόνια. Η πρώτη επανασύσταση ήταν θριαμβευτική!Το νέο κουιντέτο στελεχώθηκε με διασημότητες όπως οι Chaurasia, Vikku, Sharma, και ο τραγουδιστής Mahadevan, μόνιμο μέλος έκτοτε.

Και τώρα, Remember Shakti 2013: Ίσως το απόλυτο παράδειγμα πειστικής ομογενοποίησης πολύ διαφορετικών ειδών. Με πολλές έννοιες, ο χρόνος παίζει ρόλο…

Remember Shakti
26 Νοεμβρίου στις 20:30
Κεντρική Σκηνή
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Συγγρού 107-109
Τηλ. 210 9005800