Με το νέο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, που στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό λίγα βήματα από το Καλλιμάρμαρο, να έχει στραμμένα όλα τα βλέμματα πάνω του, το Παγκράτι κερδίζει το ενδιαφέρον του κοινού της πόλης για ακόμη μία φορά.

Έτσι, επικεντρωνόμαστε σε τέσσερα γευστικά στέκια που πρέπει να γνωρίζετε στην περιοχή. Ακολουθούν διαχρονικές ταβέρνες και καταξιωμένα εστιατόρια, τόσο για τους λάτρεις της ελληνικής, όσο και για εκείνους που αγαπάνε ιδιαιτέρως την ιταλική κουζίνα.

Για ζουμερά μπιφτέκια – Καραβίτης

Ταβέρνα– θρύλος στην Πλατεία Προσκόπων που λειτουργεί από την δεκαετία του ’20 και αποτελεί σταθερή αξία τόσο για τους Αθηναίους, όσο και τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη.

Με τα χαρακτηριστικά δρύινα βαρέλια να κυριαρχούν στο χώρο και να δημιουργούν μια νοσταλγική ατμόσφαιρα, η έμφαση εδώ δίνεται στο κρέας –η ποιότητά του κατά κοινή ομολογία είναι άριστη– με τα φημισμένα μπιφτέκια του (γεμιστά με τυρί ή όχι) να κάνουν πραγματικά πάταγο. Αγαπημένες επιλογές του κοινού, επίσης, τα τραγανά παϊδάκια (άρτια κομμένα και ψημένα) και η γευστική στάμνα.

Για ιταλικές γεύσεις – Cupola

Σημείο αναφοράς για τη γαστρονομική σκηνή στο Παγκράτι, το Cupola στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος (νο 13) συγκεντρώνει στα τραπέζια του τους λάτρεις της ναπολιτάνικης πίτσας και των ιταλικών γεύσεων γενικότερα. Με Ιταλό σεφ, δεν τίθεται θέμα περί αυθεντικότητας των πιάτων του! Στα συν η ενημερωμένη λίστα κρασιών και τα εξαιρετικά cocktails.

Για κρητικές γεύσεις – Κατσούρμπος

Μια λαχταριστή γνωριμία με τις κρητικές λιχουδιές σας περιμένει στον Κατσούρμπο (Αμύντα 2, Πλατεία Προσκόπων). Θα το βρείτε ακριβώς πάνω στην Πλατεία Προσκόπων και θα το ξεχωρίσετε, επίσης, για το ζεστό και οικείο περιβάλλον του που θυμίζει περισσότερο επίσκεψη σε φιλικό σπίτι, παρά εστιατόριο.

Στην κουζίνα του μπαίνουν αγνές πρώτες ύλες από μικρές παραγωγικές μονάδες του νησιού (γαλακτοκομικά προϊόντα, κρητικά χόρτα κ.α.), επιλεγμένες με γνώμονα πάντα την εποχικότητα.

Αν θέλετε, λοιπόν, να ζήσετε μια αυθεντική κρητική γευστική εμπειρία επιλέξτε πιάτα όπως αρνί με σταμναγκάθι, τσιγαριαστό αρνάκι, γαμοπίλαφο και χοχλιούς μπουμπουριστούς και συνοδεύστε τα με βιολογικό λευκό ή κόκκινο κρητικό κρασί ή ρακή παραγωγής των ιδιοκτητών.

Για λαχταριστά παϊδάκια – Μαύρος Γάτος

Με περισσότερα από 20 χρόνια λειτουργίας, ο Μαύρος Γάτος (Πολέμωνος 4), προσφέρει τίμια πιάτα ελληνικής κουζίνας, ενώ φημίζεται για τα εξαιρετικά κρεατικά με «βασιλιά» όλων τα διάσημα παϊδάκια του. Σπιτικές πίτες με χειροποίητο φύλλο, παραδοσιακό λουκάνικο, μοσχαρίσιο συκώτι σωστά ψημένο, τσίπουρο από τα Ιωάννινα ή κρασί από την Αρκαδία γεμίζουν το τραπέζι.