Η οργάνωση ενός μεγάλου πάρτι και του φαγητού που θα προσφερθεί σε αυτό όταν κάποιος έχει μεγάλο αριθμό καλεσμένων δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν ο οικοδεσπότης έχει αποφασίσει να ετοιμάσει ο ίδιος τα εδέσματα αντί να χρησιμοποιήσει κάποια υπηρεσία catering.

Αυτό που απαιτείται είναι η καλή οργάνωση και προετοιμασία των ορεκτικών, των κυρίως πιάτων, των γλυκών και των ποτών, όταν μιλάμε για είκοσι ανθρώπους ή και παραπάνω.

Το κλειδί για την επιτυχία ενός τέτοιου γεγονότος είναι να γνωρίζει κανείς τον ακριβή αριθμό των καλεσμένων και το αν υπάρχει κάποιος διατροφικός περιορισμός (πχ. αλλεργίες).

Οδηγίες

– Διαλέξτε τον τρόπο με τον οποίο θα προσφέρετε το φαγητό. Αποφασίστε αν θα είναι μπουφές, κανονικό τραπέζι που όλοι θα κάθονται γύρω ή φαγητό τύπου finger food.

Γενικότερα, οι μπουφέδες είναι πιο εύκολοι να προετοιμαστούν, εξυπηρετούν καλύτερα και χρειάζονται μικρότερη προσπάθεια, ενώ έχουν λιγότερο καθάρισμα μετά το φαγητό από ό,τι ένα παραδοσιακό τραπέζι.

– Δημιουργήστε το μενού και κάντε μια λίστα με τα ψώνια που θα χρειαστεί να κάνετε. Σκεφτείτε τι σνακ μπορείτε να προσφέρετε που να ταιριάζουν με τα ποτά, τα ορεκτικά, το κυρίως πιάτο και το γλυκό.

Διαλέξτε να μαγειρέψετε φαγητά που είναι εύκολο να προετοιμαστούν σε μεγάλες ποσότητες, αφού μιλάμε για αρκετά άτομα, όπως είναι μια πιατέλα ποικιλίας τυριών και φρούτων, μικρά πιτσάκια και κρέατα στο μπάρμπεκιου.

-Πολλαπλασιάστε τις μερίδες με τον αριθμό των καλεσμένων που αναμένετε. Ο μέσος ενήλικας θα καταναλώσει, κατά πάσα πιθανότητα, τρία ποτά, ενώ ένα μπουκάλι κρασί γεμίζει περίπου πέντε ποτήρια, ανάλογα με το ποτήρι που θα χρησιμοποιηθεί.

Η κατάλληλη μερίδα κρέατος για έναν ενήλικα είναι από 110-150 γραμμάρια, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα για τα λαχανικά, το ρύζι, τα μακαρόνια και τη σαλάτα είναι περίπου μισή κούπα.

– Προετοιμαστείτε από την προηγούμενη μέρα. Ετοιμάστε ένα ή περισσότερα σημεία στο σπίτι στα οποία θα στήσετε τραπέζια και θα μπορούν όλοι να σερβιριστούν, αλλά και αρκετά σημεία για να μαζεύονται σκουπίδια. Κάντε όλα τα ψώνια σας νωρίς, προκειμένου να μην ξεχάσετε να αγοράσετε κάτι και μετά δεν προλαβαίνετε.

Αν σκοπεύετε να σερβίρετε φαγητό που χρειάζεται ψήσιμο, προετοιμαστείτε από την προηγούμενη μέρα. Μαρινάρετε το κρέας σας, τοποθετήστε το σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων και αποθηκεύστε το στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να το μαγειρέψετε.

– Πάρτε επιπλέον μαχαιροπήρουνα, δίσκους σερβιρίσματος, ποτήρια και ό,τι άλλο χρειάζεστε από σκεύη για να μαγειρέψετε και να σερβίρετε τους καλεσμένους σας. Αν δεν διαθέτετε σερβίτσιο για πολλά άτομα, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαχαίρια, πιρούνια, πετσέτες και πιάτα μιας χρήσης, αποφεύγοντας και το πολύ πλύσιμο αργότερα. Επίσης, οι οδοντογλυφίδες είναι καλός και εύχρηστος τρόπος σερβιρίσματος φαγητού σε μπουφέ.

– Φροντίστε να παρέχετε επιλογές φαγητού σε καλεσμένους που μπορεί να είναι χορτοφάγοι ή να μην πίνουν αλκοόλ. Ορισμένοι δεν τρώνε κρέας και, παρόλο που δεν είστε υποχρεωμένοι, είναι καλό εκ μέρους σας να έχετε φροντίσει ώστε να υπάρχουν στο τραπέζι επιλογές και γι’ αυτούς.

Αγοράστε ίσως επιπλέον χυμούς, σόδες ή ανθρακούχο νερό για τους ανήλικους του πάρτι και για όσους σκοπεύουν να οδηγήσουν μετά. Ρωτήστε τους καλεσμένους σας αν κάποιος έχει αλλεργία και βρείτε εναλλακτικά φαγητά να τους προσφέρετε.