Είστε έτοιμοι να ξαναμπείτε στο Matrix;

Αν όχι, είστε οι μόνοι, καθώς όλοι ο πλανήτης γιορτάζει ήδη τη θριαμβευτική επιστροφή του franchise που καθόρισε την επιστημονική φαντασία και γέννησε ουκ ολίγες θεωρίες συνωμοσίας. Και επιστημονικές υποθέσεις, αλίμονο!

Και πάνω που ξεκαθαρίσαμε τι ήταν τελικά αυτός ο πράσινος κώδικας που έπιασε την κινηματογραφόφιλη ανθρωπότητα από τα μούτρα, έρχεται η Λάνα Γουατσόφσκι να επιβεβαιώσει πως όλες αυτές οι φήμες για ένα τέταρτο Matrix, ιστορίες που κυκλοφορούσαν ήδη από το 2017 δηλαδή, δεν ήταν φήμες.

Όπως ξέρετε πια, το «Matrix 4» είναι και επισήμως σε στάδιο παραγωγής και τόσο ο Κιάνου Ριβς όσο και η Κάρι-Αν Μος επιστρέφουν στους αξέχαστους ρόλους του Neo και της Trinity.

Ορόσημο και αρχέτυπο ταυτοχρόνως, το «Matrix» παραμένει μια από τις μεγάλες στιγμές του σύγχρονου κινηματογράφου. Παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν άλλα δύο κεφάλαια στο franchise το 2003 («The Matrix Reloaded» και «The Matrix Revolutions»), δύο λιγότερο καλά κεφάλαια που οι περισσότεροι δεν θέλουν να θυμούνται, όλοι λαχταρούσαμε για λίγες σκηνές ακόμα.

Και το όνειρο είναι έτοιμο να πραγματοποιηθεί, με αρκετούς μάλιστα από τους αυθεντικούς συντελεστές πίσω από την κάμερα, κάτι που εγγυάται όσο να πεις ένα τουλάχιστον αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

Τι ξέρουμε όμως μέχρι στιγμής και τι περιμένουμε από μια ταινία που θα έχει το «Matrix» στον τίτλο της; Η Λάνα θα υπογράψει σενάριο (σε συνεργασία με τους Aleksandar Hemon του «Cloud Atlas» και David Mitchell) και σκηνοθεσία, έχοντας στο πλευρό της τόσο τη Warner Bros. Pictures όσο και τη Village Roadshow Pictures να χρηματοδοτούν και να διανέμουν το φιλμ παγκοσμίως. Την ανακοίνωση εξάλλου έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της Warner Bros. Picture Group, Toby Emmerich.

Γυρίσματα θα ξεκινήσουν πιθανότατα κάποια στιγμή στις αρχές του 2020, σύμφωνα με πηγές της παραγωγής που επικαλείται κατ’ αποκλειστικότητα το Variety. Το καλό της υπόθεσης είναι πως η Warner Bros. το έχει πάρει πολύ ζεστά, καθώς προσπαθούσε εδώ και δυο χρόνια να δώσει το φιλί της ζωής στο franchise.

Και προσπαθούσε γιατί τα τρία «Matrix» μαζί απέφεραν στην εταιρία πάνω από 1,6 δισ. δολάρια, έχοντας βέβαια την υπογραφή και των δύο trans αδερφών, Λάνα και Λίλι Γουατσόφκσι (γνωστές με τα αντρικά τους ονόματα τότε, Λόρενς και Άντριου Πολ).

Λέγεται πως το αποφάσισε μετά το καταπληκτικό καλοκαίρι που πέρασε ο Κιάνου, με τις μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες του «John Wick 3» και «Toy Story 4». Αλλά και όταν διάβασαν το σενάριο που τους πήγε η Γουατσόφκσι! Η υπόθεση είναι άγνωστη για την ώρα, όπως άγνωστο είναι και αν θα επιστρέψει ο Μορφέας, ο ρόλος του Λόρενς Φίσμπερν που αγάπησαν πολλοί.

Η Λάνα δήλωσε πάντως με νόημα: «Πολλές από τις ιδέες που η Λίλι κι εγώ εξερευνούσαμε πριν από 20 χρόνια για την πραγματικότητά μας είναι ακόμα πιο επίκαιρες τώρα. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα έχω αυτούς τους χαρακτήρες πίσω στη ζωή μου».

Τι άλλο ξέρουμε και είναι πολύ καλά νέα; Πως τη διεύθυνση φωτογραφίας θα υπογράψει ο John Toll, που έφτιαξε το «Braveheart», τη «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή», το «Iron Man 3» κ.ά. Βραβευμένος δύο φορές με Όσκαρ (για τους «Θρύλους του πάθους» του 1994 και το «Braveheart» του 1995), έχει ξανασυνεργαστεί με τη Λάνα ουκ ολίγες φορές.

Από την αρχική ομάδα του franchise, υπέγραψαν και οι καλλιτέχνες Geof Darrow και Steve Skroce που έφτιαξαν ένα καλό μέρος του κόσμου του Matrix. Πολυβραβευμένοι αμφότεροι στον χώρο των κόμικ, έχουν δουλέψει σε πολλά ακόμα κινηματογραφικά projects, όπως το «V for Vendetta» (2005).

Όπως είναι φυσικό μέσα στο ντελίριο που επικρατεί για το τέταρτο «Matrix», δεν λείπουν καθόλου και τα σενάρια του κόσμου για την υπόθεσή του. Άλλοι λένε πως θα εκτυλίσσεται στο ίδιο σύμπαν με αυτό του «John Wick», καθώς η Warner θέλει να συνδυάσει τα δύο franchises του Κιάνου Ριβς, άλλοι πάλι ισχυρίζονται πως θα υπάρχει νέος Εκλεκτός.

Κάποιοι βλέπουν τον Neo ακόμα και σε ρόλο κακού στο τέταρτο κεφάλαιο, ενώ άλλοι διατείνονται πως αυτός ο ρόλος είναι κρατημένος για τον Morpheus! Πράγματι, χαμός γίνεται…