Το τριήμερο που ακολουθεί, για όσους παραμείνετε στο κλεινό άστυ, αποτελεί μια καλή αφορμή για νόστιμες και γευστικές μίνι εξορμήσεις δίπλα στη θάλασσα.

Πέντε ταβέρνες, σχεδόν πάνω στο κύμα, προσφέρονται για ανεπανάληπτες μεζοδοκαταστάσεις με την παρέα. Φρέσκα ψαράκια, ψητά ή στο τηγάνι και θαλασσινές λιχουδιές γεμίζουν το τραπέζι, συνοδεύοντας ιδανικά το ούζο ή το τσίπουρο.

Ψαράς

Σε ένα όμορφο σημείο πάνω ακριβώς στην παραλία του Μαραθώνα, η ψαροταβέρνα του Ψαρά αποτελεί μια τίμια και διαχρονική επιλογή για ψαράκι δίπλα στο κύμα από το 1950. Νόστιμα πιάτα μαγειρεμένα απλά αλλά με μεράκι, την έχουν αναδείξει σε προορισμό στην Ανατολική Αττική. Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και ποικίλοι ουζομεζέδες γεμίζουν το τραπέζι σας μυρίζοντας ακόμη ιώδιο, καθώς προέρχονται από τα καΐκια ψαράδων της περιοχής.

Ανεμοκοίτη του Ταρσανά

Από τις πιο εναλλακτικές ψαροταβέρνες του λεκανοπεδίου, στον κόλπο Θορικού στο Λαύριο. Λιτή και απέριττη εκ πρώτης όψης δεν θα σας γεμίσει το μάτι, ωστόσο μόλις δοκιμάσετε τα πιάτα του γλείφετε και τα δάχτυλά σας.

Ροκ ατμόσφαιρα και καλτ αισθητική (πολύ μακριά από την πεπατημένη μιας συνηθισμένης ψαροταβέρνας), θέα θάλασσα, νόστιμα ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή πάντα φρέσκα και καλομαγειρεμένα με μεράκι από τον ιδιοκτήτη, σερβίρονται λαχταριστά και σε μεγάλες μερίδες. Συνοδεύονται ιδανικά με κρασί και τσικουδιά. Κατάλογος δεν υπάρχει καθώς το μενού βασίζεται σε εποχιακές πρώτες ύλες.

Ακρογιάλι

Με προνομιακή τοποθεσία που «βλέπει» στο Ναό του Ποσειδώνα, το Ακρογιάλι είναι ένα λιτό ταβερνάκι δίπλα στο κύμα, που αποτελεί ιδανική στάση για ουζάκι και μεζεδάκια μετά από μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου. Ψαράκια στο τηγάνι και μεζέδες με θαλασσινά, αλλά και προτάσεις της ελληνικής κουζίνας στα όσα συνθέτουν το μενού του.

Ο Γλάρος

Κάπου μεταξύ των μηχανουργείων και των ξυλουργείων στο Πέραμα (Λεωφ. Δημοκρατίας 108, Γερμανική Σκάλα), θα ανακαλύψετε τον Γλάρο, το παραδοσιακό ταβερνάκι που στεγάζεται σε ένα οίκημα που θυμίζει πολύ σπίτι, χωρίς την χαρακτηριστική ταμπέλα που θα σας διευκολύνει να το διακρίνετε.

Ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και οικείο περιβάλλον, σε έναν χώρο που προσφέρει θέα στα ναυπηγεία (από την πίσω βεράντα). Καλή σχέση ποιότητας τιμής και πιάτα σπιτίσια, σχεδόν μαμαδίστικα.

Κάβος

Σε απόσταση 45-50’ από το κέντρο της Αθήνας με το αυτοκίνητο, θα ανακαλύψετε έναν γαστρονομικό «θησαυρό». Στα Ίσθμια της Κορίνθου, λοιπόν, η ξακουστή ψαροταβέρνα Κάβος λειτουργεί από το 1964 και αποτελεί από μόνη της προορισμό. Μια μεγάλη ποικιλία θαλασσινών πιάτων και μεζέδων που βάζουν σε πειρασμό, σερβίρεται στα τραπέζια σε μια λιτή και απλή βεράντα πάνω από τη θάλασσα.