Εικόνες που βγάζουν κάτι αυθεντικά παλιακό και συνάμα νοσταλγικό ταξιδεύουν στο χρόνο, υπενθυμίζοντας τις αλλοτινές, καλές στιγμές της Αθήνας.

Στέκια που αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου και παραμένουν διαχρονικές αξίες στις επιλογές των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, αλλά και σύγχρονες διευθύνσεις με ρετρό ατμόσφαιρα και αισθητική που ξυπνούν μνήμες από τα παλιά.

Βρεττός

Ο χώρος, ήδη, από την εξωτερική του εικόνα βγάζει κάτι αυθεντικά παλιακό που κινεί το ενδιαφέρον να περάσεις την πόρτα του και να βρεθείς στον εξαιρετικά ενδιαφέροντα εσωτερικό του χώρο, που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο.

Το ιστορικό ποτοπωλείο στην Πλάκα (Κυδανθηναίων 41) λειτουργεί από το 1909 και διαθέτει 40 διαφορετικές γεύσεις σε λικέρ – κάτι που το καθιστά μοναδικό στο είδος του όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από τον κατάλογό του δεν λείπουν κλασικά και signature cocktails. Στα συν και η ενημερωμένη λίστα κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα.

Γιασεμί

Αν ένα στέκι βγάζει την αύρα της παλιάς γειτονιάς και ξυπνά μνήμες από τα παλιά, αυτό δεν είναι άλλο από το πολυφωτογραφημένο (πλέον) Γιασεμί, στα σκαλάκια της Μνησικλέους στην Πλάκα.

Με έπιπλα και διακόσμηση που φέρνει στο νου εικόνες από παλιά αθηναϊκά σπίτια, σερβίρει σπιτικά γλυκά (κορυφαία η πορτοκαλόπιτα), αχνιστό καφέ και αρωματικό ρακόμελο. Ένα από τα πιο νοσταλγικά και ρομαντικά στέκια στην πόλη, που κάθε Αθηναίος αξίζει να επισκεφτεί. Προτιμήστε μέρες και ώρες που δεν είναι αιχμής, για να βρείτε να καθίσετε ευκολότερα.

Zonars

Σημείο αναφοράς για τον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου στο Σύνταγμα, το Zonars αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της πόλης, καθώς λειτουργεί από το 1939. Τότε ο Κάρολος Ζωναράς, ένας ομογενής από την Αμερική, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ζεστό καφέ-ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της Αθήνας. Ιστορικές προσωπικότητες τόσο της πολιτικής όσο και της καλλιτεχνικής σκηνής της πόλης –και όχι  μόνο– γέμισαν το χώρο με την αύρα τους και το έκαναν στέκι τους.

Σήμερα, το Zonars διατηρεί τον κοσμικό χαρακτήρα του, με τον ριζικά ανακαινισμένο χώρο του, ενώ αποτίνει φόρο τιμής στην ιστορικότητά του μέσα από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγισή του. Η αίσθηση ότι βρίσκεστε σε lobby ξενοδοχείου –όπως και όταν είχε πρωτολειτουργήσει– είναι διάχυτη παντού, ενώ η επιβλητικότητα του χώρου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να περάσει απαρατήρητη. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το περίφημο παγωτό Chicago –το οποίο γεννήθηκε στη σάλα του Zonars.

L’ arret du temps

Μικρό βιεννέζικο cafe στα Ιλίσια (Βασιλέως Αλεξάνδρου 5-7), που δημιουργεί την εντύπωση ότι εδώ ο χρόνος έχει παγώσει –όπως υποδηλώνει άλλωστε και το όνομά του. Σε έναν πανέμορφο και φινετσάτο χώρο, που αποπνέει μια οικεία αίσθηση, σερβίρει μεγάλη ποικιλία σε καφέδες και τσάι, αρωματικές σοκολάτες, επιλεγμένα κρασιά και μπύρες. Διαθέτει και γευστικές προτάσεις για να συνοδεύσετε την επιλογή σας.

Η Ωραία Ελλάς

Στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, στο Μοναστηράκι, βρίσκεται η Ωραία Ελλάς (Μητροπόλεως 59), ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά καφενεία που μπορεί να συναντήσει κανείς στην καρδιά της Αθήνας.

Χώρος που ανασαίνει στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και κουβαλά τις μνήμες της συναρπαστικής πορείας του εμπορικού δρόμου, κοιτάζοντας κατάφατσα τον ιερό ναό. Στα μαρμάρινα τραπέζια που έχουν θέα την Πλάκα και την Ακρόπολη, μπορείτε να απολαύσετε ωραίους και πλούσιους μεζέδες, μερακλίδικο καφέ και ελληνικά αποστάγματα.