Είστε λάτρεις του καφέ φίλτρου και έχετε πάντα υψηλές προσδοκίες από το «φλιτζάνι» σας; Συναντήσαμε τον Ανδρέα Σταυρόπουλο, ιδιοκτήτη της εταιρείας Coffee Dive, ο οποίος μας παρέθεσε ένα πολύ χρηστικό debate των 3 κορυφαίων συσκευών καφέ φίλτρου.

Επιμέλεια: Νάντια Μασσαχού

Αξίζει να γνωρίζετε πως τα Coffee Dive μάς «συστήθηκαν» πριν από περίπου 5 χρόνια και σήμερα μετρούν 5 καταστήματα στην Αττική (σε Πετράλωνα, Αγία Βαρβάρα, Ακρόπολη, Άγιο Δημήτριο και Δάφνη) που έχουν αγαπηθεί από τους πραγματικούς coffee connoisseurs και προσφέρουν εκλεπτυσμένες γευστικές εμπειρίες.

Βασικό τους μέλημα είναι η διάθεση μόνο specialty grade single origin καφέδων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αρκετοί limited edition microlots και nanolots που μπορείτε να απολαύσετε μόνο στα συγκεκριμένα καφεκοπτεία.

Συγκεκριμένα, διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα για την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά τουλάχιστον 12 ποικιλίες καφέ προερχόμενες από την αγορά της Αυστραλίας, η οποία είναι μία από τις δύο σημαντικότερες στο διεθνές «χρηματιστήριο» καφέ.

Hario V60, Kalita Wave ή Chemex;

Επανερχόμαστε στο θέμα μας με τη βασική παραδοχή πως υπάρχουν διαφορετικές παρασκευές καφέ φίλτρου, οι οποίες έχουν πάντα ως βασικό στοιχείο τη συσκευή που θα επιλέξετε.

Ο Ανδρέας Σταυρόπουλος ξεχωρίζει με άνεση τις 3 κορυφαίες, λέγοντας μας πως: «Στο μύθο του Αισώπου ο ξυλοκόπος είχε να διαλέξει ανάμεσα στο χρυσό, το ασημένιο και το δικό του τσεκούρι.

Μόνο που σε αυτή την περίπτωση έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε 3 χρυσά τσεκούρια, με συνέπεια  η επιλογή είναι πιο δύσκολη. Hario V60, Kalita Wave ή Chemex λοιπόν;».

Hario V60: Γνώση, τεχνική και εμπειρία αντανακλούνται απευθείας στο φλιτζάνι

Η ονομασία της προκύπτει από το χαρακτηριστικό χωνί σε γωνία 60 μοιρών με την τρύπα στο κάτω μέρος. Η γωνία αυτή οδηγεί το νερό προς το κέντρο του σκεύους και επιτρέπει τη γρήγορη ροή του νερού και την εκχύλιση του καφέ.

Ανάλογα με την ροή του νερού γίνετε και η εκχύλιση του καφέ. Οπότε όσο πιο αργή εκχύλιση τόσο πιο πλούσιο άρωμα και έντονες οσμές. Ενώ, πιο γρήγορη εκχύλιση μας δίνει ένα πιο ξεκάθαρο γευστικά φλιτζάνι.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε λάτρεις του καφέ που είναι περιπετειώδεις, τους αρέσει να πειραματίζονται και παθιάζονται με την εξερεύνηση για την αναζήτηση του τέλειου φλιτζανιού. Είναι το απόλυτο εργαλείο για να ανακαλύψει κανείς μερικές από τις ατέλειωτες διαδρομές στο φανταστικό κόσμο του καφέ.

Kalita Wave: Ευκολότερη παραγωγή για λιγότερο έμπειρους χρήστες

Η Kalita καταλήγει σε ίσιο πάτο με 3 μικρές τρύπες. Η αρχιτεκτονική της επιτρέπει μια πιο σταθερή και ισορροπημένη εκχύλιση. Αν κατά λάθος ρίξετε περισσότερο νερό από ό,τι πρέπει, είτε σε πιο γρήγορο ρυθμό, η Kalita θα διορθώσει τα πράγματα για εσάς.

Ο σχεδιασμός της, επιτρέπει να δίνει ένα φλιτζάνι με πιο πλούσιο σώμα και ζωηράδα, αναδεικνύοντας τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ.

Tip: Και σε αυτή την περίπτωση η εμπειρία και η γνώση μπορούν να δώσουν διαφορετικά φλιτζάνια, τα οποία θα αναδείξουν διαφορετικές πτυχές του καφέ που χρησιμοποιείται. Η εκχύλιση με παύσεις θα δώσει ένα πιο βαρύ και πολύπλοκο φλιτζάνι καφέ, ενώ η σταθερά συνεχής ροή νερού θα δώσει ένα πιο «στρογγυλό» γευστικά φλιτζάνι.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε εκείνους που απλώς θέλουν να πιούν ένα πολύ καλό φλιτζάνι καφέ, χωρίς πολλά πώς και γιατί.

Chemex: Η μοναδική συσκευή καφέ που εκτίθεται σε μουσείο για το design της

Και μάλιστα στο ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης. O Dr. Peter Schlumbohm, με οδηγό την αισθητική, την ευκολία και την αποδοτικότητα δημιούργησε αυτό το όμορφο γυάλινο δοχείο το 1941. Τα προτερήματα της συγκεκριμένης συσκευής είναι η γευστική σαφήνεια και η καθαρότητα.

Αυτό που την διαφοροποιεί είναι το πιο χοντρό χάρτινο φίλτρο, το οποίο παρακρατεί όλα αυτά τα στοιχεία που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν γευστικά ένα φλιτζάνι καφέ, αν η εκχύλιση γινόταν λάθος. Επίσης, με τη συσκευή αυτή η ροή της εκχύλισης είναι σταθερή, ανεξάρτητα από την ποσότητα του νερού που ρίχνουμε.

Το αποτέλεσμα ένα πιο καθάριο και γλυκόπιοτο γευστικά φλιτζάνι χωρίς «γωνίες» και εξάρσεις. Το Chemex επιτρέπει και αυτό με τη σειρά του τον πειραματισμό και μπορεί να δώσει διαφορετικά γευστικά φλιτζάνια. Για αυτό όμως απαιτείται γνώση και  εμπειρία.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε αυτούς που θέλουν ένα καθάριο, γλυκόπιοτο φλιτζάνι χωρίς εξάρσεις και ταλαιπωρία. Επίσης, η αισθητική της είναι απαράμιλλη.

Να σημειωθεί πως τα κόστη των παραπάνω συσκευών κυμαίνονται από 20 ευρώ έως 60 ευρώ – ποσά πολύ λογικά – και εγγυώνται ανώτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες συσκευές του «μαζικού» εμπορίου.

Τι πρέπει να προσέξετε:

  1. Την ποιότητα καφέ. Στα Coffee Dive θα βρείτε μεγάλη γκάμα φρεσκοκαβουρντισμένων specialty καφέδων που μπορούν να ικανοποιήσουν τον πιο απαιτητικό.
  2. Ο φρεσκοαλεσμένος καφές είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
  3. Ο βαθμός άλεσης του καφέ επηρεάζει τόσο την οξύτητα όσο και το σώμα του παραγόμενου ροφήματος. Συνεπώς, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του καφέ που χρησιμοποιούμε (υψηλή, μέτρια ή χαμηλή οξύτητα), το βαθμό καβουρντίσματος, αλλά και την προτίμησή μας, οι κόκκοι του καφέ πρέπει να αλεστούν περισσότερο ή λιγότερο.
  4. Αν ο καφές είναι αλεσμένος πολύ ψιλά, θα καθυστερήσει την εκχύλιση και θα προκαλέσει το λεγόμενο over extraction, που συνήθως έχει ως αποτέλεσμα μια έντονα πικρή γεύση.
  5. Η εκχύλιση πρέπει να είναι σταθερή, ισορροπημένη και τόσο αργή όσο απαιτείται για να ολοκληρωθεί η εκχύλιση σε συγκεκριμένο χρόνο, ανάλογα με τα γραμμάρια του καφέ.

Πληροφορίες

Κεντρικό: Αγίου Δημητρίου 199, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 210 9700091

Καταστήματα:

  • Κειριαδών 52, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 210 3471761
  • Μεγάλου Αλεξάνδρου 121, Αγία Βαρβάρα, τηλ. 210 5452366
  • Μισαραλιώτου 21, Ακρόπολη, τηλ. 210 9223333
  • Αγίου Δημητρίου 199, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 210 9700091
  • Εθνικής Αντιστάσεως 140, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 210 9700091

coffeedive.com

 coffeedivegr