Οι πιο ρομαντικοί είναι ήδη ενθουσιασμένοι με την έλευση του φθινοπώρου, οι λιγότερο αναζητούν απλά δραστηριότητες και στέκια με ωραία και ζεστή ατμόσφαιρα που θα ομορφύνουν τις μέρες και τις νύχτες τους στην πόλη. Αναζωογονητικές βόλτες στη φύση, μια κούπα ζεστή σοκολάτα, διάθεση για μεζεδοκαταστάσεις, θεατρικές παραστάσεις και ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις είναι μερικοί από τους λόγους που μας βάζουν σε φθινοπωρινό mood. Το φθινόπωρο θέλει καλοπέραση, γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώνουμε όλα εκείνα που θα μας βγάλουν έξω και θα μας κάνουν να λατρέψουμε τους μήνες που ακολουθούν.

Θα κάνουμε βόλτες στη φύση

limnh_beletsi Ο καλύτερος τρόπος για να νιώσεις όμορφα ένα φθινοπωρινό σαββατοκύριακο είναι μια μικρή κοντινή απόδραση. Δεν χρειάζεται να πάρεις τα… μακρινά βουνά. Μπορείς, για παράδειγμα, να κάνεις μια βόλτα με την παρέα ή την οικογένεια στο Δάσος Συγγρού, επί της λεωφόρου Κηφισίας, στα σύνορα των δήμων Αμαρουσίου, Κηφισίας και Μελισσίων. Το μοναδικό δάσος του λεκανοπεδίου της Αττικής συνιστά ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στο οποίο, μάλιστα, έχουν ανακαλυφθεί και αρχαιολογικά ευρήματα. Εδώ θα μπορεί κανείς να περάσει ευχάριστα το χρόνο του κάνοντας πεζοπορία, γυμναστική, τζόκινγκ, ποδηλασία ή ακόμη και βόλτα με το κατοικίδιό του. Η Πάρνηθα αποτελεί επίσης μια καλή επιλογή για εξόρμηση τόσο κοντά και τόσο μακριά από την Αθήνα ταυτόχρονα. Αφήνοντας πίσω τη βουή της πόλης και σε απόσταση μόνο 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της, μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη βόλτα στη φύση και να συμμετάσχετε σε οργανωμένες πεζοπορίες. Στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας κρύβεται και μια «έκπληξη» που πολλοί δεν γνωρίζουν: η λίμνη Μπελέτσι. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε περίπου το 1972-1975, ενώ γύρω της απλώνεται η Ιπποκράτειος Πολιτεία των Αφιδών. Για να την προσεγγίσετε βγαίνετε στην έξοδο Αφιδνών, συνεχίζετε μέχρι να περάσετε την κωμόπολη και κατευθύνεστε προς το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος (κάντε μια στάση για να απολαύσετε την πανομαρική θέα στο λεκανοπέδιο της Αττικής). Από εκεί ταμπέλες θα σας οδηγήσουν στον προορισμό σας.

Θα πάμε θέατρο

theatroΦθινόπωρο στην Αθήνα χωρίς θέατρο δε γίνεται. Το θεατρόφιλο κοινό περιμένει πώς και πώς τις παραστάσεις της νέας σεζόν. Όλα τα βλέμματα του καλλιτεχνικού κόσμου έχουν στραφεί στην επιστροφή του Ρώσου Κονσταντίν Μπογκομόλοφ στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με τους Δαιμονισμένους του Ντοστογιέφσκι (πρεμιέρα στις 22 Νοεμβρίου). Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παράσταση είναι και το έργο του Ντέιβιντ Χάροουερ, Μαυροπούλι, που ανεβαίνει στο θέατρο Άλμα σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη (πρεμιέρα στις 25 Οκτωβρίου). Από τα ελληνικά έργα, δεν θα χάσουμε Το Παιχνίδι του Δολοφόνου, το πρώτο αστυνομικό έργο των Ρέππα-Παπαθανασίου, στο Θέατρο Ήβη (πρεμιέρα στις 6 Οκτωβρίου) και τη Μαντάμ Σουσού στο Παλλάς, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα και με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο (πρεμιέρα στις 11 Οκτωβρίου).

Θα δούμε εκθέσεις

ektheseis Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του πολύ ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις για τους φίλους της τέχνης. Μια διεθνή έκθεση αφίσας αφιερωμένη στον Toulouse-Lautrec φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη, με εκατό κορυφαίους γραφίστες από όλο τον κόσμο να τιμούν το έργο του Γάλλου ζωγράφου (Κτήριο οδού Πειραιώς, 28/09-12/11). Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον εικαστικό Mike Kelley, που θεωρήθηκε από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες των τελευταίων δεκαετιών. Η έκθεση είναι η πρώτη ατομική του Mike Kelley στην Ελλάδα (16/11-25/2). Η Van Gogh Alive, η μεγαλειώδης έκθεση που ταξίδεψε σε 35 μητροπόλεις, έρχεται τον Νοέμβριο στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής. Με έναν επαναστατικό τρόπο παρουσιάζει το συνολικό έργο του Βαν Γκογκ, αφηγείται την ιστορία του δημιουργού, διεισδύει στα συναισθήματα και τις σκέψεις του και περιγράφει το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλούργησε. Με 40 ταυτόχρονες προβολές και ήχο υψηλής ευκρίνειας, που ζωντανεύουν τα αριστουργήματά του αποκαλύπτοντας την έμπνευση και την τεχνοτροπία τους, ενώ βυθίζουν ακαριαία τον θεατή μέσα στο σύμπαν του ζωγράφου (8/11-4/3).

Θα δώσουμε ραντεβού στις στοές του κέντρου

stoes Κρυμμένα μέσα σε ατμοσφαιρικές στοές του κέντρου, φημισμένα all day στέκια της Αθήνας βγάζουν μια πρωτόγνωρη οικειότητα και ζεστασιά, κάνοντάς μας να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε κάποιον δικό μας χώρο. Τα Bartesera, Bar de Theatre, City Bistro, Barreldier, The Trap και Noel ξεχωρίζουν για την αισθητική τους και αποτελούν ιδανικές επιλογές για τα πρώτα φθινοπωρινά ποτά. Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο www.greekguide.com