Στα πλαίσια της θεατρικής ενότητας «Με την καρδιά μας ταξιδεύουμε», η σύγχρονη γραφή της Mieko Ouchi με τη ζωντανή και πρόσφορη μετάφραση της Μ. Δαλαμάγκας-Καλογήρου, μάς μεταφέρει στο Παρίσι.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Το 1740, λίγο πριν την Γαλλική Επανάσταση, ο Λουδοβίκος XV διασκεδάζοντας την πλήξη του στοιχηματίζει με κάποιον αυλικό του. Ο ευγενής υπόσχεται στον Λουδοβίκο πως η σύζυγός του, η οποία στη ζωή της δεν έχει αγγίξει βιολί και δεν έχει καμία μουσική παιδεία, θα δώσει ρεσιτάλ ενώπιον της Αυλής.

Το βάρος και την ευθύνη του παραλόγου αυτού στοιχήματος θα αναθέσουν στον συνθέτη – βιρτουόζο του βιολιού Αντόνιο Βιβάλντι. Ο μουσουργός, απελπισμένος από την άθλια οικονομική του κατάσταση, αποδέχεται την πρόσκληση ελπίζοντας σε μια θέση μουσικού στο παλάτι. Θα καταφέρει ο δεξιοτέχνης δάσκαλος μέσα σε έξι εβδομάδες, όπως δεσμεύει το στοίχημα, να μάθει βιολί στη νέα και όμορφη γυναίκα του ευγενούς, που ξοδεύει τη ζωή της σ’ ένα συμβατικό γάμο; Με ποιους τρόπους θα πουν αντίο δάσκαλος και μαθήτρια, σε μια σχέση η οποία εξ’ αρχής δεν έχει περιθώρια ζωής πάνω από έξι εβδομάδες;

Η καναδή συγγραφέας Mieko Ouchi επιλέγει να μας μεταφέρει στην αόρατη σκηνή της κοινωνικής κατάστασης λίγο πριν την Γαλλική Επανάσταση και να τη συσχετίσει με το σήμερα. Όπου οι αυλές δεν έπαψαν να υπάρχουν και στα φυτώρια των κήπων τους, πασχίζει να δει φως ακόμη και η τέχνη.

Εν προκειμένω η θεία Μουσική, που με την δύναμη του υπερφυσικού σαγηνεύει και γοητεύει τη γυναίκα του ευγενούς, την οποία υποδύεται η Κατερίνα Μάτζιου. Με χάρη, φινέτσα, φιλάρεσκα καμώματα, φιλήδονες ματιές, εκφραστικές προκλήσεις και υποσχέσεις κρατά σε πολιορκία τον κοκκινομάλλη ιερέα μουσικό Αντόνιο Βιβάλντι. Παγιδευμένη και η ίδια σ’ ένα καταχρηστικό γάμο χωρίς αγάπη, δελεασμένη μόνο από τα πλούτη, τη χλιδή και την πολυτέλεια συμβιβάζεται με αυτά.

Ωσότου η μαγική δύναμη της μουσικής ανάψει στην καρδιά της την φλόγα μιας επανάστασης, φυσώντας πνοή στο σώμα της που ως τώρα το θεωρούσε άψυχο, όπως τα αγάλματα του πανέμορφου κήπου της. Ο Γιάννης Καλατζόπουλος που σκηνοθετεί και την παράσταση, ερμηνεύει με άνεση τον ρόλο του μεγάλου δασκάλου. Με ύφος αφηρημένο στις διαστάσεις του ρομαντισμού της μουσικής και του ανέλπιστου έρωτα, μετακυλά στην αβεβαιότητα και στην αδυναμία του ασθενέστερου οικονομικά. Αφού προηγουμένως η λυτρωτική δύναμη της μουσικής επηρέασε και ολοκλήρωσε την επιβεβλημένη τους απόφαση.

Η παράσταση γεμάτη μικρές καθημερινές τελετές, εντυπωσιακές κινήσεις χορού και εθιμοτυπικών, στιγμών τρυφερών, χαλαρωτικών συναντήσεων και μαθημάτων βιολιού ξεκουράζει τον θεατή. Η πανταχού παρούσα μουσική του Βιβάλντι – Storm, διασκευασμένη από τους Sting Demons, το λιτό και κομψό σκηνικό εποχής, τυλιγμένο με ζεστό φωτισμό εναρμονίζεται με το πλούσια και γαλήνιο ύφος της γλώσσας που διεγείρει την φαντασία του κοινού, σχετικά με την ζωή του Βιβάλντι.

Ο βενετσιάνος ιερωμένος καθηγητής βιολιού στο γυναικείο μοναστήρι – ορφανοτροφείο του Ospedaille della Pieta, συνέθετε έργα για το μουσικό σχολείο. Οι φήμες λένε πως σκανδάλιζε με τις ερωτικές σχέσεις που διατηρούσε με δυο φιλοξενούμενες στο σπίτι του, ετεροθαλείς αδελφές. Όταν ο Κάρολος ο ΣΤ της Αυστρίας τον κάλεσε στο παλάτι του, εκείνος δέχτηκε τη βασιλική προστασία.

Στο έργο «Οκτώ τρόπους για να πουν αντίο» ο Βιβάλντι βρίσκεται στο Παρίσι, εποχή του μπαρόκ. Ύφος και στυλ που ακολουθούν τα προσεγμένα και πλούσια κοστούμια της παράστασης. Οι ήρωες θα βρουν τρόπους να γνωριστούν, να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο, να ερωτευτούν, το παλεύουν να μην ενδώσουν στις ταλαντώσεις του πάθους και να διατηρήσουν την προσωπική τους ελευθερία μέσω της μουσικής.

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές
Συγγραφέας: Mieko Ouchi
Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνικό-κοστούμια: Τόνια Αβδελοπούλου
Κίνηση-χορογραφία: Κατερίνα Ανδριοπούλου
Διδασκαλία βιολιού: Λυδία Μπουντούνη
Προβολές: Ιφιγένεια Πιτούλη Moebius
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Βοηθός σκηνοθέτη: Κάτια Παπαϊωάννου

Παίζουν
Βιβάλντι: Γιάννης Καλατζόπουλος
Γυναίκα: Κατερίνα Μάντζιου

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 από 23 Ιανουαρίου 2017

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητών, ανέργων, άνω των 65), 5 ευρώ (ατέλειες)

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Θέατρο «Αγγέλων Βήμα»
Σατωβριάνδου 36, στάση μετρό «Ομόνοια»
Τηλ. 210 52 42 211